In ce scopuri se foloseste HDPE?

In ce scopuri se foloseste HDPE?

0 Shares
0
0
0

Polietilena de inalta densitate sau polietilena de inalta densitate (HDPE) este, de asemenea, denumita „alchatene” sau „polietilen” ori de cate ori este folosita pentru tevi, si este un fel de termoplastic fabricat din petrol. Este plasticul cel mai des utilizat la nivel mondial. Polimerul este etichetat ca plastic 2, intalnit in principal in cutii depozitare din plastic, sticle de plastic, etc.

Polimerul cu ratie de inalta densitate este utilizat in principal pentru producerea de sticle de plastic, tevi rezistente la coroziune, geomembrane si cherestea din plastic. Materialele plastice de inalta densitate au mai multe proprietati distinctive care il fac ideal pentru industria ambalajelor. Este mai puternic decat polietilena standard si este o bariera puternica impotriva umiditatii, isi mentine de asemenea, starea solida la temperaturi ciudate.

Deoarece nu creeaza emisii nocive in procesul de productie si in timpul ciclului de consum, a devenit cel mai preferat tip de termoplastic. Nu scurge deseuri toxice in sol sau apa, ceea ce il face mai ecologic. Recent s-a vazut ca exista o schimbare mare a cererii pentru acest polimer decat pentru alti polimeri.

Deseurile de polimeri pot fi usor reciclate pentru a crea noi produse ecologice reutilizabile. Produsele de polietilena de inalta densitate sunt reciclate in mod obisnuit si au eticheta numarul „2” ca si cod de identificare a rasinii. HDPE reciclat este folosit in principal pentru fabricarea de produse de gazon si gradina, piese auto, produse de birou si cutii depozitare din plastic, etc.

Cum este fabricata polietilena de inalta densitate?

Polimerul a fost obtinut initial prin aplicarea unei calduri imense la petrol in conditii controlate. Acest proces este cunoscut sub numele de „fisurare” care ajuta la crearea gazului etanic. In acest proces, moleculele de gaz se ataseaza pentru a forma polimeri, care sunt utilizati in continuare pentru a produce polietilena.

Dupa acest proces, formarea polietilenei se realizeaza pentru a produce un material polimer mai puternic cunoscut sub numele de polietilena de inalta densitate, aplicabil unei varietati de utilizari si aplicatii.

Acum este produs prin polimerizarea catalitica a etilenei, fie in suspensie, solutie, fie in reactoare cu faza gazoasa. Mai multe co-monomere alfa-olefine cum ar fi butenul, hexenul si octenul sunt incorporate la niveluri scazute pentru a modifica proprietatile polimerului. Unele procese pot trece, de asemenea, la productia liniara de polietilena cu densitate joasa („balansare” intre polietilena de inalta densitate si LLDPE).

In acest proces, alegerea catalizatorului sau utilizarea procesului bimodal ajuta la modificarea calitatii materialului produs. Catalizatorii traditionali ai Ziegler-Natta si ai cromului au fost schimbati de catalizatorii de metalocen care s-au dovedit a oferi proprietati imbunatatite pentru rasini.

Proprietatile polietilenei de inalta densitate

Materialul este unul dintre cele mai durabile si mai versatile termoplastice utilizate la scara foarte mare pe piata de astazi a materialelor plastice. Este utilizat pentru a produce o varietate de materiale diferite, cum ar fi sticle, piese auto, mobilier, cutii de depozitare din plastic etc., datorita proprietatilor sale adecvate. Proprietatile de baza pe care le poseda polimerul sunt urmatoarele:

  • Materialele au raportul dintre rezistenta si densitate mare.
  • Au aspect translucid si ceruos.
  • Rasinile sunt usor flexibile si rezistente la intemperii.
  • Au o calitate buna la duritate la temperaturi scazute.
  • Sunt puternice si rezistente la substante chimice si nu se corodeaza usor.
  • Materialele plastice din polietilena de inalta densitate sunt usoare, sunt usor disponibile si ofera beneficii de natura economica.
  • Au o absorbtie scazuta a umiditatii.
  • Materialele sunt usor de sudat folosind echipamente de sudare termoplastice.
  • HDPE este un material non-toxic si ne-colorant, impreuna cu aceasta, de asemenea, indeplineste certificarea FDA si USDA pentru procesarea alimentelor.

Aplicatii ale HDPE

Acest plastic este unul dintre cele mai populare materiale plastice din lume. Este un polimer versatil, potrivit pentru o gama larga de aplicatii, care variaza de la membrana rezistenta la umiditate din cladiri pana la saci si filme flexibile. Este utilizat in special pentru sticle si capace sau cutii de depozitare.

Proprietati precum durabilitatea, reciclabilitatea si bariera excelenta impotriva vaporilor si a umiditatii, fac ca acestea sa fie aplicabile pentru producerea unei varietati de marfuri precum cutiile de depozitare.

Cutiile de depozitare din acest tip de plastic, au avatajul de a fi usoare, rezistente si de a putea fi stivuibile. In acest fel, in incaperile unde sunt depozitate aceste cutii depozitare din plastic, se poate face o economie semnificativa de spatiu.

Polimerul de polietilena de inalta densitate este utilizat de-asemenea in procesul de fabricare a conductelor. Conductele din acest material sunt fara scurgeri si ofera caracteristici excelente de curgere. Sunt foarte rezistente la substante chimice, coroziune si abraziune; si ofera ductilitate si rezistenta puternica.

Asadar, HDPE nu doar ca este util pentru a confectiona cutii depozitare din plastic, ci poate fi utilizat si pentru fabricarea conductelor sau a altor produse. Este un material plastic care vine cu o serie importanta de avantaje, motiv pentru care este folosit in atatea aplicatii.

0 Shares
You May Also Like