Hernia de disc si complicatiile ei!

0 Shares
0
0
0

Blocajul lombar reprezinta situatia in care o persoana ramane imobilizata la nivel lombar im urma unei contracturi musculare la nivelul maduvei spinarii, datorate presiunii unui disc asupra acesteia.

Blocajul lombar se manifesta in general in prezenta unor afectuni exitente la nivelul coloanei vertebrale sau a unor boli: hernia de disc lombara, discopatia lombara, lomboscita si alte traumatisme. Un tratament pentru blocaj lombar necesita de obicei mai multe sedinte iar unele terapii nu includ tratamentul medicamentos.

Netratat, blocajul lombar inrautateste starea intregului organism. Indiferent ce terapie urmezi, aceasta urmareste detensionarea si reducerea contracturii musculare si inlaturarea durerii.

Regiunea lombara este formata din vertebre si discuri, oasele sacru si coccis in partea inferioara si cateva grupe musculare si ligamente care au rolul de a lega peretele toracic de pelvis.

Durerea lombara are cauze la mai multe nivele si in mai multe imprejurari.

O miscare repetata de mai multe ori in timp, sau o miscare care necesita forta in regiunea lombara pot provoca leziuni in cadrul unuor activitati sportive solicitante.

De asemenea, intinderea sau rasucirea musculaturii, o rasucire a ligamentelor, lezarea unei vertebre sau a aunui disc intervertebral si compresiuni la nivelul nervilor pot fi cauzele aparitiei durerii lombare.

Coloana vertebrala este partea cea mai importanta a scheltului osos si bineinteles a aparatului locomotor. Este alcatuita din 33 sau 34 de segmente osoase care se numesc vertebre si 23 de discuri intervertebrale.

Discul intervertebral este constituit dintr-un tesut cartilaginos cu o structura rotunjita si plata. Fiecare disc este format dintr-o parte periferica si un inel de fibre si dintr-o parte gelatinoasa si elastica in centru.

Hernia de disc apare de obicei in zona lombara, la nivelul inferior al coloanei dar poate sa se localizeze si la nivelul gatului si in foarte putin cazuri la nivel toracic.

Iesirea discurilor la exterior sau ruperea lor din cauza uzurii sau imbatranirii lor sau chiar in urma unor accidente produce hernia de disc.

Confirmarea unei hernii de disc se face in urma unui RMN sau in unele cazuri printr-un CT.

Imagistica prin rezonanta magnetica este preferabila tomografiei computerizate.

In cazul herniei de disc, simptomele incep de obicei fara un motiv aparent. In cazul supunerii organismului la un efort prea mare, miscarile de rasucire bruste, dau un plus de stres discurilor iar in timp datorita uzurii discurile pierd o parte din fluidul care le permite sa fie flexibile si astfel devin rigide.

Cand se actioneaza cu presiune asupra acestora, inelul discului se poate indoi sau rupe.

Hernia de disc este o boala foarte des intalnita in randul populatiei .

Chiar daca in anumite cazuri este necesara interventia chirurgicala, se pare ca fizioterapia si masajul pot indeparta durerea si amelioara starea pacientului. Uneori se utilizeaza in tratament injectari epidurale cu cortizon.

In cazul interventiei metoda chirurgicala minim invaziva este nucleoplastia, care este efectuata ambulator si pacientul poate parasi spitalul chiar in ziua interventiei.

Aceasta interventie presupune introducerea unei sonde in discul intervertebral, cu rolul de a dezintegra tesutul nucelului pulpos la nivel molecular prin radiofrecventa.

Desi hernia de dsc este o boala asociata adeseori cu inaintarea in varsta, poate sa apara oricand.

Netratata la timp poate genrra complicatii dintre care cele mai des intalnite sunt: durerile cronice de spate, afectarea mobilitatii, sindromul cauda equina sau leziuni permanente ale maduvei.

Pentru a preveni aceste neplaceri, trebuie sa fim atenti mereu la stilul de viata, sa evitam sedentarismul, iar daca munca pe care o desfasuram impune o pozitie necorespunzatoare sa gasim solutii de recuperare dupa o jumate de zi petrecuta intr-o pozitie incorecta.

Uneori efortul fizic prea mare sau unele exercitii facute incorect, pot constitui factori de risc in aparitia herniei de disc.

In general tipurile de dureri lombare pot fi mecanice sau raduiculare. Durerile mecanice apar la nivelul muschilor, ligamentelor si articulatiilor si tind sa se localizeze in partea inferioara a spatelui.

Durerile radiculare apar in urmarii afectiunii nervilor spinali, atunci cand acestia sunt inflamati.

Pentru orice tip de durere si afectiune se stabileste inca de la inceput cauza si tratamentul datorita faptului ca acestea pot avea consecinte grave asupra organismului.

In cazul blocajului lombar se pare ca cea mai efiecienta tehnica de tratament este chiropractica, metoda de manipulare osteoraticulara.

In aceste sens sunt realizate manipulari care incalzesc zona musculaturii si in acest fel intreaga musculatura se relaxeaza si se detensioneaza.

0 Shares
You May Also Like