Ghidurile electronice de programe

Ghidurile electronice de programe

0 Shares
0
0
0

Ghidurile electronice de programare (EPG-urile) si ghidurile interactive de programare (IPG-urile) sunt sisteme bazate pe meniu, care ofera utilizatorilor de televiziune, radio si alte aplicatii media meniuri actualizate continuu, care afiseaza informatii de programare pentru programele de difuzare curente si viitoare (cel mai frecvent, listele TV) . Unele ghiduri prezinta, de asemenea, derulare inapoi pentru a-si promova continutul. Sunt cunoscute in mod obisnuit ca ghiduri radio sau ghiduri TV.

Ghidurile de programare electronica neinteractive (uneori cunoscute sub numele de „software de navigatie”) sunt disponibile in mod obisnuit pentru televiziune si radio si constau dintr-un meniu neinteractiv afisat digital, cu informatii de programare afisate de un furnizor de televiziune prin cablu sau satelit pentru spectatorii sai pe un canal dedicat. EPG-urile sunt transmise de echipamente specializate de generare a caracterelor video (CG) gazduite in cadrul sediului central al fiecarui astfel de furnizor. Prin reglarea unui canal EPG, se afiseaza un meniu care listeaza emisiunile de televiziune curente si viitoare pe toate canalele disponibile.

O forma mai moderna a EPG, asociata atat cu televiziunea, cat si cu difuzarea radio, este ghidul de programare interactiv electronic (IPG, desi adesea denumit EPG). Un IPG permite spectatorilor de televiziune si ascultatorilor de radio sa navigheze in mod interactiv prin meniurile de programare a informatiilor, selectand si descoperind programele in functie de timp, titlu, canal sau gen folosind un dispozitiv de intrare precum tastatura computerului sau telecomanda televizorului. Meniurile sale interactive sunt generate in intregime in echipamentele de receptie sau afisare local,e utilizand date brute de programare trimise de statii individuale de difuzare sau furnizori de informatii de planificare centralizate. Un IPG tipic ofera informatii care acopera un interval de sapte sau 14 zile.

Datele utilizate pentru a completa un EPG interactiv pot fi distribuite pe Internet, fie contra cost, fie gratuit, si implementate pe echipamente conectate direct sau prin intermediul unui computer la Internet.

IPG-urile bazate pe televiziune impreuna cu tehnologia Controlul livrarii programelor (PDC) pot facilita, de asemenea, selectarea emisiunilor TV pentru inregistrarea cu aparate de inregistrare video digitale (DVR), cunoscute si sub numele de aparate de inregistrare video personale (PVR).

In 1986, la o expozitie comerciala din Nashville, STV / Onsat, un editor de ghiduri de programare tiparite, a introdus SuperGuide, un ghid de programare electronica interactiva pentru telespectatorii casnici. Sistemul a fost punctul central al unui articol din 1987 in revista STV. Sistemul original avea un afisaj alb-negru si stoca la nivel local informatii despre programe timp de aproximativ o saptamana. O telecomanda a fost utilizata pentru a interactiona cu unitatea. Cand utilizatorul a gasit o emisiune pe care dorea sa o urmareasca, trebuia sa opreasca ghidul si apoi sa regleze receptorul satelit pentru serviciul corect. Sistemul a fost dezvoltat de Chris Schultheiss de la STV / OnSat si de inginerul Peter Hallenbeck. Informatiile ghidului au fost distribuite prin satelit folosind antena proprietarului (abonatului) ca receptor. Informatiile au fost stocate local, astfel incat utilizatorul sa poata utiliza ghidul fara a fi nevoie sa se afle pe un anumit satelit sau serviciu.

In Martie 1990, a fost introdus un sistem SuperGuide de a doua generatie, care a fost integrat in receptorul Uniden 4800. Aceasta versiune avea un afisaj color, iar hardware-ul se baza pe un cip personalizat; a fost, de asemenea, capabil sa disemineze pana la doua saptamani de informatii despre programe. Cand utilizatorul gasea emisiunea de interes, putea apasa un buton de pe telecomanda si receptorul comuta la emisiunea pe care dorea sa o urmareasca. Aceasta unitate avea, de asemenea, o functie de inregistrare cu un singur buton si control VCR printr-o iesire in infrarosu. Disponibil in America de Nord, a fost prima unitate comerciala pentru uz casnic care avea un ghid stocat local integrat cu receptorul pentru vizualizarea si inregistrarea programelor. O prezentare a sistemului a fost facuta la simpozionul IEEE de electronica de consum din 1990, din Chicago.

In Iunie 1988, brevetul US 4751578 a fost acordat lui Eli Reiter, Michael H. Zemering si Frank Shannon. Acest brevet a vizat implementarea unui ghid electronic de programe care poate fi cautat – un ghid interactiv de programe (IPG).

Revista TV Guide si Liberty Media au infiintat o intreprindere comuna in 1992 cunoscuta sub numele de TV Guide On Screen pentru a dezvolta un EPG. Concurentii principali ai Ghidului TV erau Ghidul Prevue si Starsight Telecast. Intreprinderea comuna a introdus primul ghid de programe interactive de pe piata la sfarsitul anului 1995. Telecommunications Inc, proprietarul Liberty Media, a achizitionat United Video Satellite Group, proprietarul Prevue Guide, in 1995. TV Guide On Screen si Prevue Guide au fuzionat ulteriore. Ghidul TV pe ecran pentru decodificatoarele de cablu digitale a avut premiera in seria DigiCable de decodificatoare de la General Instrument la scurt timp dupa aceea.

Europa de Vest

In Europa de Vest, 59 de milioane de gospodarii cu televizoare erau echipate cu EPG-uri la sfarsitul anului 2008, o penetrare de 36% din toate gospodariile cu acces tv. Situatia variaza de la tara la tara, in functie de statutul digitalizarii si de rolul televiziunii cu plata si al IPTV pe fiecare piata. Regatul Unit este cea mai dezvoltata si inovatoare piata EPG pana in prezent, 96% dintre spectatori folosind frecvent un EPG in 2010. Inview Technology este unul dintre cei mai mari si mai vechi producatori de EPG din Marea Britanie, datand din 1996 si se afla in parteneriat cu Humax si Skyworth.

Scandinavia este, de asemenea, o piata EPG extrem de inovatoare. Chiar si in Italia, penetrarea EPG este relativ mare, cu 38%. In Franta, IPTV este principalul motor al dezvoltarilor EPG. Spre deosebire de multe alte tari europene, Germania ramane in urma, datorita unui proces de digitalizare relativ lent si a rolului minor al televiziunii cu plata in tara respectiva.

Aplicatii curente

Ghidurile interactive de programe sunt aproape omniprezente in majoritatea mass-media difuzate astazi. EPG-urile pot fi puse la dispozitie prin televizor (pe set-top box-uri si toate receptoarele TV digitale actuale), telefoane mobile (in special prin aplicatii pentru smartphone) si pe internet. Ghidurile TV online devin din ce in ce mai omniprezente, peste 7 milioane de cautari pentru „Ghid TV” fiind inregistrate in fiecare luna pe Google.

Pentru televiziune, suportul IPG este incorporat in aproape toate receptoarele moderne pentru cablu digital, satelit digital si difuzare digitala over-the-air. Acestea sunt, de asemenea, frecvent prezentate in inregistratoarele video digitale, cum ar fi TiVo si MythTV. Receptoarele de ultima generatie pentru radio cu difuzare digitala si radio digital prin satelit prezinta de obicei IPG-uri incorporate.

Cererea de ghiduri de programe de televiziune electronice neinteractive – canalele de televiziune care afiseaza listari pentru difuzarea curenta si programarea viitoare – a fost aproape eliminata de disponibilitatea pe scara larga a ghidurilor de programe interactive pentru televiziune; Reteaua TV Guide, cel mai mare dintre aceste servicii, si-a abandonat in cele din urma scopul initial de serviciu EPG non-interactiv si a devenit un canal traditional de divertisment general prin cablu. IPG-urile televizate furnizeaza aceleasi informatii ca EPG-urile, dar mai rapid si de multe ori cu mai multe detalii. Cand IPG-urile de televiziune sunt acceptate de PVR-uri, acestea permit spectatorilor sa planifice vizionarea si inregistrarea prin selectarea transmisiunilor direct din EPG.

Aspectul unui IPG cel mai remarcat de utilizatori este interfata sa grafica de utilizator (GUI), de obicei o grila sau un tabel care listeaza numele canalelor si titlurile si orele programului: interfetele IPG bazate pe web si televiziune permit utilizatorului sa evidentieze orice lista data si sa apeleze informatii suplimentare despre aceasta. Programele oferite de sub-canale pot fi, de asemenea, listate.

IPG-urile tipice permit, de asemenea, utilizatorilor optiunea de a cauta dupa gen, precum si accesul imediat cu o singura atingere sau inregistrarea unui program selectat. Mementourile si functiile de control parental sunt, de asemenea, deseori incluse.

Aspectul unui IPG cel mai remarcat de utilizatori este interfata sa grafica de utilizator

Cea mai recenta dezvoltare in IPG-uri este personalizarea printr-un motor de recomandare sau semantica. Semantica este utilizata pentru a permite sugestii bazate pe interese unuia sau mai multor spectatori despre ce sa urmareasca sau sa inregistreze pe baza modelelor anterioare. Un astfel de IPG, iFanzy, permite utilizatorilor sa-si personalizeze aspectul.

Dispozitivele incorporate in receptoarele moderne de televiziune prin cablu si satelit, pe de alta parte, se bazeaza in mod obisnuit pe agregatorii de metadate pentru listari terte pentru a le furniza datele listarilor pe ecran. Astfel de companii includ Tribune TV Data, Gemstar-TV Guide (acum TiVo Corporation), FYI Television, Inc. in Statele Unite si Europa; TV Media din Statele Unite si Canada; Servicii de difuzare a datelor in Europa si Dayscript in America Latina; si What’s On India Media Pvt. Ltd in India, Sri Lanka, Indonezia, Orientul Mijlociu si Asia.

Unele sisteme IPG incorporate in set-top boxuri mai vechi concepute pentru a primi semnale digitale terestre prin televizoare cu tunere digitale incorporate pot avea un grad mai mic de caracteristici interactive comparativ cu cele incluse in convertoarele prin cablu, satelit si IPTV; limitarile tehnice din aceste modele pot impiedica utilizatorii sa acceseze listele de programe cu peste (cel mult) 16 ore in avans.

O tendinta in crestere este ca producatorii precum Elgato si Topfield si dezvoltatorii de software precum Microsoft prin Windows Media Center sa utilizeze o conexiune la Internet pentru a achizitiona date pentru IPG-urile lor incorporate. Acest lucru permite o interactivitate mai mare cu IPG, cum ar fi descarcari media, inregistrarea in serie si programarea inregistrarilor pentru IPG de la distanta.

In dezvoltarea de software IPG, producatorii trebuie sa includa functii pentru a aborda volumul tot mai mare de date din ce in ce mai complexe asociate cu programarea. Aceste date includ descrieri de programe, programe si evaluari ale televiziunii parentale, impreuna cu semnalizatoare pentru caracteristici tehnice si de acces, cum ar fi formate de afisare, subtitrari si serviciu video descriptiv. De asemenea, acestea trebuie sa includa informatii despre configurarea utilizatorului, cum ar fi listele de canale preferate si continut multimedia. Pentru a raspunde acestei nevoi, unele programe de set-top box incorporeaza un „strat de baze de date” care utilizeaza fie functii proprietare, fie un sistem comercial de baze de date incorporate pentru sortarea, stocarea si recuperarea datelor de programare.

0 Shares
You May Also Like