Evaluarea de risc si etapele pe care le presupune acest proces

0 Shares
0
0
0

Evaluare de risc reprezinta un subiect de interes pentru fiecare, neaparat necesar a fi realizat.  Aceasta se impune atat la nivel de tara, cat si european, realizandu-se pe baza unor principii generale. Exista 5 etape specifice de urmarit in ceea ce priveste procesul. Iata care sunt acestea in ceea ce priveste evaluarea de risc de la nivel european.

Etape de urmarit in evaluarea de risc

  1. Stabilirea risicurilor de accidentare si identificarea persoanelor expuse la acestea.

Aici este necesar a identifica toate acele pericole la care angajatii sunt supusi la locul de munca, dar si alte persoane care ar putea fi incluse. In acest sens trebuie sa se aiba in vedere deci categoriile de personal ce se expun, precum si grupurile de muncitori care au sanse de a se supune la riscuri majore de pericole.

  1. Evaluarea si clasificarea riscurilor in ordinea importantei.
  2. Stabilirea de actiuni de preventie corespunzatoare.
  3. Adoptarea unor masuri concrete pentru preventie.
  4. Revizuirea si monotorizarea.

Acestea sunt masurile valabile la nivel european. In Romania in schimb etapele pentru evaluare de risc presupun alte aspecte. Le regasesti in randurile de mai jos.

  1. Constituirea unei echipe de analiza si de evaluare.
  2. Realizarea unei descrieri pentru sistemul ce necesita analiza.
  3. Sesizarea factorilor de risc care exista din sistem.
  4. Evaluarea riscurilor de imbolnavire profesionala si de accidentare.
  5. Asigurarea unor masuri prin care accidentele de munca sa fie prevenite, in functie de locul ocupat in piramida de ierarhizare a acestora.

Despre fiecare evaluare de risc trebuie sa se stie ca este alcatuita in principiu din doua componente. Prima este evaluarea propriu zisa, iar cealalta analiza unei activitati specifice, a unui loc de munca, unitati etc.

Ceea ce trebuie sa se stie de asemenea despre evaluarea de risc este ca al sau caracter este periodic. Asta inseamna ca se presupune realizarea ei la un anumit interval de timp pentru ca este posibil sa apara diferente intre rezultate.

Ajutorul unor experti in evaluari de risc este recomandat pentru rezultate precise. Acestia vor putea propune masurile corespunzatoare pentru a putea creste nivelul securitatii si al sanatatii la fiecare loc de munca. Acesta ar trebuie sa fie rezultatu final – eliminarea, respectiv reducerea riscului.

Referitor la perioada necesara pentru a realiza o evaluare de risc complexa, completa si corecta, aceasta depinde de mai multi factori. Te poti interesa in acest sens legat de legea special elaborata pentru asta.

Cand vine vorba despre alegerea unei firme pentru prestarea acestor servicii, te poti lovi de doua probleme principale. Prima este legata de costul de evaluare pe care il poate cere specialistul. Cealalta se refera la rezultatele pe care ti le ofera in final.

S-ar putea sau nu sa fie capabila sa identifice corect toate riscurile. Unele chiar mentioneaza riscuri inexistente sau care au o probabilitate extrem de scazuta. In final pentru client asta nu se traduce decat prin cheltuieli nejustificate.

Pe langa costurile de platit firmei reprezentantive, se includ aici si cele alte masurilor de preventie luate. Va fi necesara si stabilirea unei cote de asigurare de risc, deci iar pot creste costurile finale.

In fine, inainte sa alegi un evaluator de risc, asigura-te ca iei decizia cea mai potrivita. Gasesti astfel de servicii de incredere pe evaluari24.ro.

0 Shares
You May Also Like