Despre aerul conditionat al masinii

0 Shares
0
0
0

Toti avem in case sau in masini sisteme de aer conditionat si tot ceea ce se stie despre ele este ca vom apasa butonul pe care este fulgul si vom primi aer rece, dar cum functioneaza de fapt sistemul de aer conditionat nu stim niciunii iar multe persoane nu stiu nici cum ar trebui sa fie folosit aerul conditionat pentru a beneficia de el in mod eficient.

Multe persoane nu stiu nici macar ce este acela freon auto.

Un sistem de aer conditionat pentru masina are cam aceleasi componente ca si cel pentru casa si mai exact are un radiator pentru racire care corespunde cu unitatea externa a unui aparat de aer conditionat pentru casa, compresor, conducte, radiatorul pentru aeroterme, valvele de expansiune si capsulele filtrante.

La acestea se adauga si solutia folosita in sistem pentru racire care chair daca nu mai este gazul folosit in trecut si care se numea freon in sensul real al cuvantului este o solutie eco pe baza de ulei special si gaz. Uleiul de foloseste pentru a lubrifia compresorul si solutia se numeste tot freon.

Denumirea de freon este un nume propriu si o marca inregistrata. Aceasta denumire defineste o gama de lichide si gaze chimice care sunt facute de catre o companie americana din anii 1900 si aceste solutii erau folosite pentru frigidere.

Initial solutiile se numeau CFC mai exact clorofluorocarbon si aveau in compozitia lor mai multe cloruri care aveau efecte negative asupra stratului de ozon motiv pentru care au fost interzise.

Trebuie sa tineti cont si de faptul ca substantele acestea afecteaza sistemul respirator al omului in momentul in care intra in contact cu ele. Principala caracteristica a acestor gaze este si capacitatea lor de a se raci atunci cand apar schimbari de presiune si stari de solidificare.

Trecerea freonului prin condensator se face de la compresor cu ajutorul unei conducte. Freonul care s-a incalzit ajunge in aceasta zona si pentru ca exista un ventilator care raceste radiatorul se va raci si se va condensa si freonul devenind lichid. Acest proces poarta denumirea de incalzire latenta a gazului.

Ulterior freonul trece prin valva de expansiune. De la radiator, care se va pozitiona langa cel de antigel, freonul va porni in stare lichida sub presiune prin alte conducte catre radiatorul aflat pe bordul unei masini.

Pana acolo acest radiator va trece prin filtre speciale care vor separa gazul care a ramas  lichid si va stopa si impuritatile dupa care va patrunde intr-o valva pentru expansiune.

Valva seamana foarte bine cu cea a unui deodorant si transforma lichidul aflat sub presiune in gaz rece cu o presiune scazuta.

Trecerea gazului prin vaporizator are loc imediat dupa valva de expansiune. Aici freonul devine un gaz foarte rece care va circula prin radiatorul care se afla sub bord. Radiatorul va raci la propriu aerul din habitaclu.

Ventilatoarele pe care le are aeroterma vor circula aerul prin vaporizator si elementii prin care va trece acest aer vor fi foarte reci in asa fel incat aerul sa intre cald si sa iasa rece.

0 Shares
You May Also Like