Cum se face achizitia unei proprietati imobiliare?

0 Shares
0
0
0

Pentru a cumpara locuinta de care aveti nevoie, este important sa urmati o serie de pasi necesari. In acest fel va puteti asigura ca lucrurile vor decurge cum trebuie si totul va fi realizat ca la carte, sansele de reusita crescand considerabil.

In primul rand, achizitia unei locuinte implica evaluarea bugetului de care dispuneti sau puteti dispune la momentul respectiv. Acest lucru va va permite sa incepeti cautarea unei proprietati care se potriveste cu resursele financiare pe care le aveti.

Stabiliti o intalnire cu consilierul bancar si cereti o simulare de imprumut. In functie de venitul lunar, acesta poate determina suma si durata imprumutului. Un consultant financiar va stabili impreuna cu dvs. un diagnostic financiar sau un plan de finantare in functie de progresul proiectului dumneavoastra.

Al doilea pas care trebuie facut este sa identificati locuinta. Exista numeroase moduri de cautare si gasire a acesteia, cel mai utilizat in zilele noastre fiind internetul. Acest instrument este astazi cel mai simplu, cel mai rapid si cel mai complet.

In cazul in care timpul nu va este prieten, puteti apela la un agent imobiliar. Dezavantajul acestei optiuni este dat de comisionul care trebuie platit in momentul achizitiei.

Acordati atentie locatiei si sarcinilor locuintei. Faptul ca ai gasit apartamentul viselor tale este o veste buna, insa inainte de a semna ar fi bine sa intrebi despre mediul inconjurator si despre diversele taxe care se pot aplica.

Locatia este una esentiala: factori precum apropierea de magazine, de mijloace de transport, de centre de sanatate, de scoli. Fie ca doriti achizitie permanenta sau inchiriere, trebuie sa va asigurati ca aceasta dispune de toate bunurile necesare.

Daca nu locuiti in zona in cauza, este important sa mergeti acolo in diferite momente ale zilei pentru a verifica nivelul de zgomot (trafic rutier, divertisment, restaurante si magazine) si calitatea vietii.

Diversele taxe care se impun pot fi, de asemenea, un aspect important, pentru ca acestea pot fi destul de ridicate in unele cazuri. Atunci cand cumparati un apartament, este important sa calculati media lunara a sumei pe o perioada anuala.

Identificati posibilitatea de finantare. Vizitati mai multe banci si comparati ofertele acestora luand in considerare toate componentele creditului: rambursarea anticipata, modularea scadentelor, costul asigurarilor, garantiile solicitate, diverse taxe etc.

Cereti simulari.  Fiecare institutie de credit trebuie sa va poata prezenta diferite simulari in functie de optiunile pe care le luati, in special in ceea ce priveste rata ajustabila.

Inainte de a cumpara un apartament sau orice fel de locuinta, trebuie sa semnati un contract preliminar. Acesta poate fi considerat un compromis sau o promisiune de achizitie. Compromisul este un angajament reciproc. Acordul de vanzare, denumit si “promisiunea siclagmatica de vanzare”, implica ambele parti , vanzatorul si cumparatorul.

Cu toate acestea, este posibil sa se introduca conditii suspensive (obtinerea unui credit de catre cumparator etc.). Cumparatorul trebuie sa plateasca un depozit la pret, de obicei 10%. Vanzatorul este de acord sa vanda proprietatea. Formalitati: acordul de vanzare poate fi stabilit in fata unui notar sau poate fi redactat in mod liber de parti sau de o terta parte.

Acesta nu trebuie sa fie inregistrat. Trebuie sa fie stabilita in cat mai multe originale decat partile implicate. Cumparatorul are o perioada de 7 zile in care isi poate schimba hotararea.

Promisiunea de vanzare: numai vanzatorul este de acord. Promisiunea unilaterala de vanzare obliga numai proprietarul proprietatii, care se angajeaza sa o vanda la un pret fix. Cumparatorul nu are obligatia de a cumpara.

Acesta trebuie doar sa raspunda intr-un anumit moment. Daca nu mai vrea sa cumpere, promisiunea este nula si pierde indemnizatia de imobilizare pe care o va plati in ziua promisiunii, de obicei 10% din pretul proprietatii.

Formalitati: promisiunea vanzarii poate fi scrisa liber de catre parti. Cu toate acestea, este recomandabil sa incredintati asistenta unui profesionist (notar, agent imobiliar, etc.). Promisiunea trebuie inregistrata obligatoriu la sediul fiscal in termen de 10 zile de la acceptarea acesteia de catre cumparator.

O persoana care semneaza un contract preliminar are o perioada de 10 zile pentru retragere prin informarea vanzatorului prin executor judecatoresc sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Aceasta perioada incepe de la data ulterioara notificarii actului sau a contractului preliminar.

Studiati documentele atasate. Intr-o achizitie a unei locuinte, pentru a proteja mai bine cumparatorul, legile cer vanzatorului sa anexeze un numar de documente si informatii la semnarea contractului preliminar.

Acestea trebuie sa includa diagnosticarea performantei energetice, starea riscurilor naturale si tehnologice, pe ERP imprimate (declaratia de riscuri si poluare – riscuri naturale, minerit sau tehnologie, seismice, potentialul de radon si sol), riscul de expunere la plumb (cladiri care dateaza inainte de 1 ianuarie 1949), conditia de azbest (permis de constructie eliberat inainte de 1 iulie 1997), starea parazitara, starea instalatiilor de gaze si electricitate daca acestea au o vechime mai mare de 15 ani, iar noul diagnostic informeaza despre riscul prezentei termitelor in zonele vizate.

De asemenea, vanzatorul trebuie sa dea cumparatorului toate documentele care justifica situatia sa financiara in ceea ce priveste co-proprietatea si angajamentele asumate pentru lunile sau anii urmatori.

Intr-adevar, cumparatorul va trebui sa plateasca taxele care nu sunt inca datorate: lucrarile au fost votate in adunarea generala, urmate de contestatii, angajamente, apeluri pentru viitoarele fonduri etc.

Legea ofera o lista precisa de documente care trebuie furnizate cumparatorului inainte de semnarea contractului preliminar de vanzare: documente referitoare la organizarea cladirii: fisa sumara a coproprietatii, reguli de coproprietate si starea descriptiva de divizare, procese-verbale ale adunarilor generale din ultimii trei ani, documente referitoare la situatia financiara a vanzatorului condominiu si co-proprietar, cum ar fi suma cheltuielilor platite de catre proprietarul-vanzator, planul multi-anual …

Ultimul pas esential pentru finalizarea vanzarii: semnarea actului de vanzare se face la notar in perioada maxima prevazuta de la semnarea promisiunii de vanzare sau de compromis.

Banca va plati suma imprumutului direct notarului si acesta din urma va da un cec reprezentand pretul de cumparare catre vanzator. In schimb, din acest moment veti devenit proprietarul locuintei si veti primi cheile locuintei, moment din care veti fi proprietar cu drepturi depline.

0 Shares
You May Also Like

Ce este arhitectura palladiana?

Arhitectura palladiana este un stil european de arhitectura derivat si inspirat de designurile arhitectului venetian Andrea Palladio (1508-1580).…