Cum sa scrii o teza buna?

Cum sa scrii o teza buna?

0 Shares
0
0
0

Toti studentii au trecut sau vor trece prin experienta de a scrie o teza (fie ca este vorba de o teza de an, de o teza de licenta sau o teza de master, sistemul difera de la universitate la universitate). Prima oara e mai greu, iar asta este probabil ideea pe care se bazeaza faptul ca profesorii continua sa insiste asupra acestei cerinte, desi doar un mic procent dintre actualii studenti vor deveni candva adevarati cercetatori.

In plus, sa recunoastem, elaborarea unei teze de licenta este o provocare cu efecte duble: pozitive – te ajuta sa inveti programele de scriere/redactare, iti aprofundeaza cunostintele in domeniu, dar si negative – iti fura timp, resurse emotionale si financiare, te loveste de lipsa de informatie sau receptivitate din partea conducatorilor. Deci, cum scrii o teza buna?

Pentru inceput, va trebui sa iti faci o schema. Indiferent de domeniu sau tema tezei tale, ar trebui sa ai o idee despre ce te intereseaza si ce aspecte vrei sa cercetezi. Noteaza-ti cateva iei fundamentale, poti scrie intrebari, daca nu stii ce informatie vei obtine, sau deseneaza macar o schema a structurii tezei tale. Poate parea un pas optional, dar este, in realitate, unul vital. Te va ajuta sa iti clarifici gandurile si sa filtrezi corect informatia.

Informatia despre care vorbesc poate fi colectata de oriunde. O teza de licenta  buna ofera o oarecare informatie cititorului, iar daca aceasta este calitativa, jumatate din succes il ai deja. Traim intr-o epoca a informatiei, fie ca aceasta este colectata din surse clasice (carti, jurnale din biblioteci) sau moderne (site-uri de specialitate, jurnale online, articole postate in internet).

Ar fi lamentabil sa zici ca nu ai gasit informatia necesara, ea exista acolo undeva, si tot ce trebuie sa faci este sa cheltui ceva timp pentru a o gasi.

Odata colectata, informatia pentru teza de diploma pe care o scrii trebuie structurata conform schemei initiale. Nu trebuie sa-ti faci griji mari pentru sens la aceasta etapa, pe parcurs vei observa legaturi de care nu erai constient si vei restructura in mod logic textul.

Aceasta etapa este importanta, pentru ca va trebui sa elimini ideile repetitive, sa construiesti un lant logic al ideilor, poate sa te consulti cu un conducator stiintific mai experimentat.

Etapa redactarii este, dupa parerea mea, cea mai solicitanta. Va trebui sa revizuiesti formularile, sa verifici constructiile gramaticale si puctuatia, sa adaugi imagini sau scheme si sa le aranjezi intr-un mod acceptabil si usor de asimilat.

Mai mult, va trebui sa te incadrezi in cerintele concrete, individuale ale facultatii/catedrei in cadrul careia efectuezi lucrarea de licenta si sa te ridici la asteptarile conducatorului tau personal, care ar putea sa priveasca foarte subiectiv munca ta.

Evident, va trebui si sa prezinti lucrarea. Va trebui sa fii sigur ca poti raspunde la orice intrebari pe marginea textului, ca stii sursele de informatie si ponderea lor in domeniu si ca…nu te balbai. Va trebui sa repeti putin, preferabil in fata unui public extrem de tolerant (prieteni, colegi, familia sau pisoiul), pentru a face fata la final.

Daca te-ai speriat de intregul proces, nu e sfarsitul lumii. Exista servicii de scriere a tezelor la comanda, cu echipe calificate sa faca tot ce am enumerat mai sus si mai mult, poate doar cu exceptia ultimei etape, care tine doar de tine. Chiar si asa, vei invata multe pentru viitorul tau si vei obtine un exemplu adecvat de lucrare de licenta calitativa, iar asta este foarte important. Succes!

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…