Cum sa iti protejezi eficient lanterna?

Cum sa iti protejezi eficient lanterna?

0 Shares
0
0
0

Cum sa iti protejezi eficient lanterna?Majoritatea dintre noi ne-am obisnuit sa avem mare grija de uneltele si sculele pe care le folosim. Le ferim de praf, umezeala, socuri si razele directe ale soarelui; le tinem departe de mainile sau privirile curioase ale celor mai mici (poate chiar din familia noastra).

De aceea, trebuie sa aplicam aceleasi principii si cand este vorba de lanterne – chiar daca multa lume se considera simple aparate electrice, ele sunt mai mult decat atat. Lanternele au o vasta utilizare, atat in propriile noastre case, cat si in drumetii, calatorii, poate chiar si la munca.

Unul dintre cele mai importante moduri de a ne proteja lanterna este prin a o mentine intr-un loc ferit de umezeala. Daca o uitam pe scarile casei noastre, pe balustrada terasei sau pe marginea geamului, s-ar putea sa ii facem foarte mult rau.

Locurile acestea nu sunt doar nerecomandate datorita ploii care ar putea sa bata acolo, dar si a cetii, a vaporilor de apa, a umezelii din aer. Altfel, neglijand acest aspect s-ar putea sa cauzam deteriorarea lanternei si a componentelor sale. Iar foarte adesea, distrugerile de acest tip nu sunt reversibile.

In al doilea rand, lanternele trebuie ferite pe cat de mult posibil de cazaturi sau lovituri. Acest lucru poate fi simplu daca le depozitam intr-un spatiu inchis – o trusa de scule, o cutie, un ambalaj, un sertar. Dar chiar si atunci, mare atentie la modul in care o manevram! O lanterna ce cade de la cativa metri, pe beton sau asfalt, nu va mai fi niciodata la fel!

In al treilea rand, aceste obiecte nu trebuie depozitate pe un raft sau in locuri spre care soarele bate direct. Vara, ele se pot supraincalzi datorita caldurii. De asemenea, materialele in care sunt invelite se pot decolora sau chiar si decoji datorita razelor UV.

Bateriile pe care o lanterna LED le foloseste (ori in unele cazuri, bateria) trebuie sa se bucure de aceeasi atentie, indiferent de modul si frecventa la care sunt acestea folosite. Pentru a le pastra intr-o stare cat mai buna, trebuie sa pastram recomandarile de mai sus – legate de umezeala, raze solare, cazaturi (socuri).

Mai mult de atat, va trebui sa protejam bateriile de temperaturile extreme – de aceea, vara, nu trebuie sa pastram lanterna in interiorul masinii (mai ales daca este expusa in mod direct la razele soarelui); iarna, putem sa scoatem bateriile din lanterna atunci cand aceasta este dusa la temperaturi de sub 0 grade.

La fel cum bateria telefonului nostru slabeste in cazul temperaturilor extreme, la fel se intampla si cu cele pentru lanterna (in special in cazul celor din litium).

De asemenea, daca pentru o perioada lunga de timp nu folosim lanternele din casa (sau garaj), este recomandat sa facem urmatorul lucru: deschidem cu atentie lanterna, indepartam bateria si inchidem lanterna inapoi.

Apoi, depozitam bateriile separat, intr-un loc lipsit de umezeala, ferit de lumina soarelui, departe de orice sursa de caldura (dar si inghet). Facand acest lucru vom proteja atat bateriile, cat si lanterna de posibilele scurgeri de acid.

Speram ca aceste sfaturi v-au fost de folos!

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…