Cum sa alegi o gradinita pentru copilul tau?

Cum sa alegi o gradinita pentru copilul tau?

0 Shares
0
0
0

Formarea primilor ani este fundamentala in dezvoltarea copilului, ce ar trebui luat in considerare atunci cand cauti un loc intr-o gradinita ? pe www.teddybar.ro poti gasi toate serviciile pentru copilul tau.

Iata ce spun expertii despre acest subiect atat de delicat :

Educatia timpurie joaca un rol crucial in stimularea si orientarea dezvoltarii potentialului copilului. In acest stadiu se pun bazele invatarii viitoare. Din acest motiv, alegerea unei scoli bune de educatie initiala este o decizie fundamentala pentru parintii care se confrunta cu aceasta situatie.

Centrul pentru copii poate fi definit ca fiind institutia care se ocupa cu educatia copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 6 ani, completand si imbogatind educatia familiala. Este vorba despre formarea personalitatii copilului intr-un mod armonios si integral, acoperind toate aspectele, contempland nevoile biologice, intelectuale si sociologice ale acestuia.

Gradinita, sau scoala initiala este locul in care copilul isi va petrece o mare parte din timp in primii ani de viata, de acolo vor veni primii sai prieteni, primele sale descoperiri, iluzii, el va invata primele cantece si jocuri, asa ca atunci cand alegi trebuie sa stii clar ce cauta parintii si care sunt interesele copilului.

Ce ar trebui facut mai intai atunci cand alegi o gradinita?

Este necesara o discutie prealabila destul de atenta intre parinti sau cei care se ocupa de copil; Pentru ca trebuie sa reflectezi asupra a ceea ce iti doresti cu adevarat pentru copil, gandeste-te la obiectivele, tipul de educatie pe care ti-l doresti, daca este publica, privata, cu o singura limba sau bilingv, daca este o gradinita religioasa  sau nu si in functie de optiunile luate in acea discutie,  alege locurile de vizitat.

Cand ajungi la locul respectiv, ce ar trebui sa intrebi?

Intrebarile pot fi orientate catre diferite domenii. In primul rand propunerea educationala: se recomanda sa se intervieveze cu cine conduce centrul si sa se puna intrebari despre formarea acelei persoane, deoarece este bine sa fie  specializata in educatia initiala. Apoi intrebi despre propunere in general: ce metodologie este utilizata, care este filosofia centrului, ce cadre teoretice sustin propunerea si asa mai departe. De asemenea, poti intreba despre infrastructura locului, cum este, caracteristicile sale, cum ar fi camerele etc. Nu trebuie sa iti fie teama sa pui intrebari, deoarece acestea sunt baza cunoasterii.

La finalul acestei discutii poti solicita un tur al centrului, cunoaste locul, poti vorbi cu profesorii care vor fi cu copilul si sa stii ca s-au consultat cu privire la tot ceea ce au vrut sa stie; exista un psiholog educational argentinian care spune Trebuie sa te plimbi prin centru cu ochi turistici”, sa te uiti la tot si sa ceri informatii despre tot”.

In ceea ce priveste diferitele spatii, ce lucruri ar trebui sa luam in considerare?

Este foarte important sa cunoastem camera care ar corespunde copilului, ce dimensiune are ( nu este prea mica ), cum este echipata, de ce diferitele elemente sunt aranjate in acest fel…etc. Trebuie stabilit ca aspectele de siguranta sunt acoperite pentru varste diferite, ca au spatii deschise, este necesar ca  si copiii sa aiba un loc de joaca, care sa nu fie inchisi in clasa  tot timpul,  sa aiba contact cu natura chiar si sa existe plante in interior, sa ne asiguram ca spatiul  este ventilat, ca are  lumina solara si asa mai departe; Gaseste un loc cu cele mai bune conditii pentru copilul tau !

Cati copii este ideal sa fie in fiecare clasa?

De fapt, in aceasta chestiune nu putem vorbi despre idealuri, deoarece depinde de mai multi factori, dar poate fi estimata in functie de varstele diferite.

Cand este foarte mic, la aproximativ doi ani, poti calcula un grup de intre 8 si 10 copii si cresterea varstei la 5 ani sa nu depaseasca 20 de copii, avand intotdeauna un profesor specializat in domeniu si un asistent (chiar si cu cei mici, care, chiar daca sunt putini,  este nevoie de  mult ajutor si nu pot fi pierduti din vedere, Deci, lucrul cu un asistent este essential pentru ca totul sa se desfasoare optim.

Cum stim ca cel mic este gata sa mearga la gradinita? Cum ne dam seama ca este pregatit de un nou pas in viata lui?

Este important sa pretuiesti intuitia, atunci cand intri intr-un loc si simti  ce este bine sau nu pentru copilul tau, deoarece intuitia este cea care te va conduce pe drumul corect. Nu exista reguli absolute pentru a sti daca un copil este pregatit sau nu, in unele locuri precum gradinitele se cere ca si o conditie: copilul  sa nu mai foloseasca scutece.

Varsta la care un copil ar fi pregatit sa inceapa sa frecventeze gradinita este de aproximativ 2-3 ani dar nu este o regula, dupa cum este mentionat mai sus.  Sa nu excludem si faptul ca unii copii merg la centre numite  “ crese” inca de la varsta de 6-12 luni.

0 Shares
You May Also Like