Cum sa alegeti jucarii sigure?

Cum sa alegeti jucarii sigure?

0 Shares
0
0
0

Jucariile pot pune in pericol sanatatea si siguranta copiilor. Dar care sunt capcanele care se ascund in jucarii pentru bebelusi? Printre cele mai frecvente cauze, aminteste Ministerul Sanatatii, se numara inhalarea de componente mici, care pun in pericol viata. De asemenea, nu trebuie neglijate ranile provocate de jucariile maruntite sau reactiile alergice la componentele acestora.

Reguli pentru alegerea unei jucarii sigure

Iata decalogul cu sfaturi despre cum sa alegi o jucarie sigura:

  1. Fiecare jucarie trebuie sa fie marcata pentru a se asigura ca este conforma cu standardele europene

Marcajul CE este obligatoriu in intreaga Europa si indica faptul ca produsul este conform cu legislatia in vigoare. Aceasta marca, care certifica respectarea deplina a Legii 313, se aplica doar direct de catre producator sau de catre un organism de certificare, acreditat de Ministerul Activitatilor Productive. Desi marcajul CE nu garanteaza impotriva tuturor riscurilor, achizitionarea de jucarii fara acest marcaj este puternic descurajata.

  1. Jucariile care sunt alimentate direct de la o priza electrica sunt absolut interzise

Prin urmare, pentru o mai mare siguranta a copilului, este necesar sa alegeti jucarii cu baterii. In cazul jucariilor electrice (trenulete de jucarie, fiare de calcat, cuptoare etc.), acestea trebuie sa poata functiona numai prin intermediul unui transformator extern cu un dispozitiv de salvare de joasa tensiune (max. 24 volti). Pe langa marcajul CE, trebuie sa se aplice marcajul IMQ al Institutului pentru marcajul calitatii. In orice caz, este prudent sa supravegheati copilul atunci cand se joaca cu aceste mecanisme electrice.

  1. Respectati intervalul de varsta indicat pe ambalaj

Din cauza caracteristicilor materialelor si a dimensiunii componentelor detasabile, o jucarie care este sigura pentru o anumita grupa de varsta poate fi foarte periculoasa pentru varste mai mici.

  1. Fiti atenti la materialele utilizate

In cazul jucariilor din panza sau plus, pe langa marcajul CE, se recomanda sa se verifice daca materialele sunt de inalta calitate (par care nu se desprinde, ochi si nas fixati in mod rezistent la rupere, cusaturi solide, benzi scurte si umplutura care nu se sfarama) si daca nu sunt inflamabile. Copilul supune jucaria la teste de rezistenta maxima si are o inclinatie naturala de a fi curios sa vada ce se afla inauntru, asa ca este inclinat sa rupa ambalajul si sa exploreze continutul, ducandu-l adesea la gura. Ochii si nasul din plastic dur pot fi inhalate si pot provoca sufocare.

  1. Verificati daca dimensiunile tuturor jucariilor si/sau ale pieselor detasabile sunt de asa natura incat sa nu poata fi inhalate sau inghitite

In cazul in care este din plastic, verificati daca este fabricat din ABS, care este mai scump, dar are avantajul de a fi neinflamabil. Adesea, jucariile contrafacute sunt fabricate din plastic ieftin, periculoase pentru piele si mucoase din cauza unor imperfectiuni de constructie si usor inflamabile.

  1. Evitati jucariile cu margini sau varfuri ascutite

In cazul in care materialul de constructie este metalic, verificati daca marginile sunt bine “taiate” si daca nu exista rugina sau pete de rugina. Verificati periodic daca jucariile care au stat mult timp in casa sunt in stare buna si daca nu sunt rupte. Este posibil ca utilizarea sa le fi facut periculoase in comparatie cu caracteristicile lor initiale. In acest caz, este recomandabil sa le eliminati.

De ce iubesc copiii sa se joace?

Jocul este foarte distractiv pentru copilul tau, dar este si esential pentru dezvoltarea emotionala, sociala si fizica a copilului tau. Esti in continuare cea mai buna jucarie cu care sa se joace copilul tau – iar cele mai bune jocuri pentru copii mici inca te fac sa joci un rol foarte important. Dar, la aceasta varsta, copilul tau isi doreste timpul si oportunitatea de a examina tot ceea ce vede (observand fiecare gol din trotuar in drum spre magazin!), pentru a explora cum functioneaza aceste lucruri (deschiderea si inchiderea sertarelor, rasturnarea cutiilor de jucarii si punerea obiectelor in gauri atragatoare) si sa-si exprime imaginatia activa prin jocuri de simulare, cu ei insisi in rol de conducere, de luare a deciziilor.

Prin joaca, copiii descopera cine sunt ei si cum functioneaza lumea din jurul lor:

Jocul ajuta copilul sa se dezvolte:

  • Increderea si stima de sine
  • Imaginatie si auto-exprimare
  • Abilitati fizice, cum ar fi abilitatile motorii fine si coordonarea ochi-mana
  • Limba si abilitati sociale, cum ar fi cooperarea si compromisul
  • Rezolvarea problemelor si gandirea creativa
  • Concentrare
  • Independenta si rezistenta emotionala

Sa te joci cu copilul tau si sa ii oferi o multime de oportunitati de a se juca liber este una dintre cele mai bune moduri prin care poti sa-l ajuti sa devina un adult increzator, empatic, autonom si care rezolva problemele.

Jocul liber nestructurat este cel mai bun tip de joc pentru copii mici. Aceasta este o joaca care nu este planificata sau organizata de un adult si se intampla pur si simplu, in functie de ceea ce capteaza interesul si imaginatia copilului tau, fara nicio modalitate corecta sau gresita sau rezultat final prescris.

0 Shares
You May Also Like