Cum poate fi ales corect pianul potrivit?

Cum poate fi ales corect pianul potrivit?

0 Shares
0
0
0

Alegerea unui nou pian digital este aproape la fel ca alegerea unei masini noi. Nu cumperi unul in fiecare zi. Nu este doar o investitie in propria creativitate, ci si intr-o piesa de mobilier reprezentativa. In zilele noastre, exista o multitudine de optiuni din care puteti alege si va puteti pierde cu usurinta.

Deci, cum alegeti cel mai bun pian digital care ofera cea mai buna calitate la un pret corect si care va arata bine? Vom acoperi toti parametrii importanti si vom adauga cateva sfaturi si recomandari. Este pianul digital pentru un copil, un adult incepator sau un muzician avansat?

Nealegerea instrumentului potrivit poate avea efecte negative uriase, asa ca nu trebuie sa subestimam aceasta intrebare esentiala.

Pian digital pentru incepatori de orice varsta

In primul rand, pianul digital trebuie sa aiba tot ceea ce poate inlocui un pian acustic, sunetul si experienta de cantat. Nu este nimic mai rau decat ca un incepator sa dobandeasca obiceiuri gresite. Sa ne concentram asupra modelelor care imita dinamica unei tastaturi acustice, si anume rezistenta diferita a tastelor la diferite niveluri la care este apasata tasta.

Trebuie sa sune ca un pian acustic

Fiecare marca isi foloseste propriile tehnologii pentru a adapta raspunsul tastelor cat mai aproape posibil de pianul acustic. Vom discuta mai tarziu despre dinamica tastaturii. Daca instrumentul are o claviatura cu taste dinamice, muzicianul va dobandi o baza buna si capacitatea de a canta la orice alt pian in viitor.

Dinamica si pedale, mai bune decat gramezi de functii inutile

Un incepator nu va putea utiliza imediat toate functiile pe care le ofera un pian digital. Prin urmare, atunci cand alegem un pian, ar trebui sa ne concentram in special pe calitatea tastaturii si pe usurinta generala de utilizare.

Echipamentul pianului ar trebui sa includa si pedale. Scopul lor in timpul interpretarii nu este doar de a adauga varietate, ci este adesea o necesitate in interpretarea multor lucrari si are chiar un simbol special rezervat in partitura pentru ca muzicianul sa stie cand trebuie sa foloseasca pedala. In cazul in care intalnim un model care nu are o pedaliera incorporata direct in baza pianului, ar trebui sa achizitionam pedale de claviatura externe.

Pentru ce se folosesc pedalele de clape

Echipamentul standard al pedalierului incorporat in claviatura este reprezentat de pedala de sustinere (cunoscuta si sub numele de pedala forte), pedala sostenuto si pedala soft.

Pedala moale

Pedala soft inmoaie sunetul. Sunetul rezultat este mai discret, mai linistit si mai putin ascutit.

Pedala sostenuto

Pedala sostenuto are o functie similara cu cea a pedalei de sustinere si este adesea confundata cu aceasta de catre incepatori. Diferenta consta in faptul ca pedala de sustinere prelungeste sunetul tuturor tonurilor care sunt in curs de redare, iar pedala de sustinere prelungeste doar durata acelor tonuri care au fost redate inainte de a fi apasata.

Pedala de sustinere

Pedala de sustinere extinde tonul. Modelele premium permit utilizarea unei pedale de sustinere cu o functie de jumatate de pedala. Datorita acestei functionalitati sofisticate, pedala nu se limiteaza la doar doua pozitii de baza, ci poate raspunde in mod dinamic la intensitatea cu care calci pe ea.

Cum s-a trecut de la piane facute manual la cele industriale?

Primele piane au fost realizate manual individual unul cate unul de catre mesteri. Desi muzica de pian a fost in cea mai mare parte limitata la aristocratie, a devenit populara in randul publicului larg dupa Revolutia Franceza din 1789, iar cererea pentru instrumente a crescut. Acest lucru a dus la industrializarea rapida a productiei de pian.

In plus, muzica de care se ascultase anterior la curtile aristocratilor era acum interpretata in sali de concert care la acea vreme erau construite pentru a gazdui intre 1.000 si 2.000 de persoane. Acest lucru, la randul sau, a dus la cererea de piane cu volum mai puternic si sustain mai lung. Corzile au fost insirate la o tensiune mai mare si a inceput sa fie folosit un cadru robust de fier pentru a le sustine. A sosit epoca in care instrumentele individuale de pian nu mai puteau fi realizate complet manual.

In secolul al XIX-lea, industria pianelor a facut imbunatatiri si dezvoltari remarcabile si, pe masura ce cererea a crescut, s-a indreptat tot mai mult catre productia de masa. In plus, pe masura ce tehnicile de interpretare au evoluat si dezvoltat, cerintele legate de atingerea tastaturii pianului au crescut.

Cand pianistii au inceput sa concureze cu ornamente precum triluri sau arpegii rapide sau prin repetarea pasajelor rapide, au inceput sa-si doreasca actiuni de pian mai sensibile. Ca raspuns, o noua actiune revolutionara care a facut posibila repetarea rapida a notelor a fost inventata in 1821 de Pierre Erard al Frantei.

In epoca lui Chopin si Liszt, pianul avea 82 de clape. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, intervalul standard, sau busola, claviaturii de la pian era de cinci octave (61 de clape). Cu toate acestea, in anii de dupa 1800, busola sa extins treptat. Si, in epoca lui Chopin (1810-1849) si Liszt (1811-1886), ajunsese la 82 de taste.

0 Shares
You May Also Like