Cum alegi un avocat?

Cum alegi un avocat?

0 Shares
0
0
0

In viata exista situatii in care avem nevoie de serviciile unui avocat. Exista atat de multi avocati in prezent, iar cei care inca nu au avut de-a face cu un avocat, nu au idee care sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasca pentru a-si alege cel mai bun avocat. Vom aborda in continuare acest subiect, pentru ca toti cei care au nevoie de un avocat, sa faca alegerea corecta.

  1. Asigura-te ca avocatul pe care l-ai ales sa te reprezinte in fata legii exercita profesia in mod legal. Potrivit dispozitiilor legale – art. 1 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 republicata, profesia de avocat poate fi exercitata numai de catre membrii barourilor judetene care fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.).

Pentru a stii cu siguranta ca persoana la care ai apelat pentru a te reprezenta indeplineste aceasta calitate si ca nu face parte din structuri paralele ilegale, precum Baroul Constitutional, ai carui lideri au fost condamnati penal, este important sa efectuezi o cercetare pe Tabloul avocatilor din Romania.

  1. Cauta un avocat care sa fie specializat in domeniul in care ai nevoie. Legea avocaturii nu impune avocatilor o anumita specializare intr-un domeniu de practica, motiv pentru care orice avocat are libertatea de a isi alege singur aria de specializare sau, mai mult, chiar de a evita o specializare si de a incerca sa acopere toate ramurile dreptului.

Insa, este important sa precizam faptul ca pentru un client care este responsabil,  este indicat sa apeleze la un avocat, chiar mai putin notoriu, dar care sa fie specializat in domeniul din care face parte cauza cu care se confrunta clientul, decat la un avocat notoriu, dar care sa fie specializat in alt gen de cauze. De exemplu, nu este de preferat ca in momentul in care cauti un avocat pentru divort din Iasi sa apelezi la un avocat din Baia Mare specializat in arestari.

  1. Cauta un avocat care sa fac parte din baroul local. Legea avocaturii permite ca orice avocat definitiv sa poata practica profesia in fata oricarei instante de judecata de pe teritoriul Romaniei (cu exceptia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale, unde este necesara o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 5 ani de la definitivare).

Insa, pentru a evita cheltuieli suplimentare cu privire la deplasarea avocatului din localitatea sa de domiciliu catre localitatea in care este necesara prestatia sa profesionala, cheltuieli constand in transport, cazare, diurna etc., cea mai potrivita solutie este sa alegi un avocat care face parte din baroul local.

De asemenea, se presupune ca un avocat care urmeaza sa faca o deplasare in interes profesional va percepe un onorariu mai mare decat un avocat care face parte din baroul local, in conditiile in care pe durata deplasarii acesta nu va putea acorda asistenta juridica altor clienti.

  1. Cere referinte din partea unor persoane de incredere despre avocat Ardelean Talida. Fara doar si poate, sistemul de recomandare intre rude, prieteni, colegi de serviciu, cunostinte etc. functioneaza mai mult decat perfect. In situatia in care au avut de rezolvat o problema juridica, cu siguranta iti vor impartasi din experienta lor si iti vor recomanda sa apelezi la avocatul care i-a ajutat sa rezolve cazul sau, dimpotriva, te vor sfatui sa te feresti de avocatul care i-a consiliat prost.

Ipoteza ideala este cea in care ai un prieten sau o cunostinta de incredere, care este avocat specializat in alt gen de cauze. El este cel mai in masura sa iti ofere cateva nume ale unor colegi care se pot ocupa de cazul tau.

  1. Alege un avocat care ii acorda maxima atentie cazului tau. Potrivit legii, un avocat nu este obligat sa preia cazul oricarui cetatean apeleaza la serviciile sale. Avocatii au posibilitatea de a-si selecta clientii conform propriilor convingeri. Alege un avocat in care sa poti avea incredere maxima.
0 Shares
You May Also Like