Cultivarea intr-o sera- cum se face?

Cultivarea intr-o sera – cum se face?

0 Shares
0
0
0

Am putea vedea sera ca un fel de “incubator” de plante, chiar presupunand ca acestea vor finaliza intregul lor ciclu de viata acolo. Ofera in orice moment conditiile optime de viata pentru dezvoltarea plantelor si le protejeaza impotriva frigului, caldurii sau impotriva diferitelor organisme care o pot deteriora.

Plantele pot creste direct de la sol, ca si in serele de capsuni, pe mese mari in sere dedicate producerii rasadurilor sau pe structuri prin care circula apa umpluta cu nutrienti in cazul sistemelor hidroponice.

Cel mai frecvent in zilele noastre este sa creasca plantele in pungi umplute cu un substrat inert, de obicei “lana de piatra”. Planta dezvolta radacinile in interior si acestea primesc cantitatea exacta de apa si nutrienti de care are nevoie printr-un sistem specializat de irigare prin picurare. Acest sistem se numeste “fertigare” si credem ca va trebui sa-i dedicam o alta intrare.

Spatiul unei sere este limitat si in unele culturi plantele sunt cultivate in asa fel incat sa profite la maximum de spatiu si sa permita operatorilor sa lucreze confortabil si rapid. Cum? Conducandu-le vertical sprijinindu-le pe franghii, efectuand ceea ce se numeste “trellising”.

Stiati ca o planta de tomate, cultivata si formata intr-o sera, poate ajunge la trei metri? Acum, poti sa utiizezi in gradina si solar inclusiv folii care usureaza incarcatura gradinii.

Tot acest control al conditiilor de mediu este posibil deoarece serele sunt practic izolate de lumea exterioara. Acest lucru ajuta la combaterea daunatorilor, deoarece, in cazul in care reusesc sa intre, sunt mai usor de controlat atunci cand se afla intr-o incinta inchisa.

Dar primul lucru este sa luam masuri pentru a preveni intrarea oricarui organism care poate provoca probleme – virusi, bacterii, ciuperci sau insecte. Acest lucru se face folosind material vegetal (seminte sau rasaduri) cu salubritate certificata, restrictionand intrarile in interiorul serii sau plasand plase anti-insecte. Acest lucru este important, deoarece daca ar intra o “ciuma” de insecte, sera este un loc ideal pentru a se extinde: calda, fara schimbari mari de temperatura si cu plante bine hranite pentru a manca.

Pentru a preveni intrarea bolilor cauzate de virusi sau bacterii, tot ce ramane este sa se bazeze pe furnizorul de seminte sau rasaduri pentru a furniza material sanatos. Si totusi, aceste microorganisme uneori scapa de ea.

Deoarece se dovedeste ca Uniunea Europeana restrictioneaza din ce in ce mai mult utilizarea produselor de protectie a plantelor, in special in horticultura, iar controlul reziduurilor este extrem de solicitant (adesea marketerii cer limite si mai exigente), agricultorii au ales sa recurga la productia integratacare incearca sa reduca cat mai mult posibil utilizarea produselor de protectie a plantelor folosind toate tehnicile agronomice si biologice de care dispun.

Una dintre cele mai importante astazi este “controlul biologic”, care, de asemenea, rezumand (si recurgand la wikipedia) este o “metoda agricola de combatere a daunatorilor folosind pradatori, paraziti, erbivore sau alte mijloace naturale”.

Stiati ca 100% din productia de piper din Almeria, Spania  se realizeaza folosind metode biologice de combatere a daunatorilor?

Cum se cultiva mararul?

Mararul (Anethum graveolens) este o planta aromatica cu frunze subtiri si delicate, cunoscuta pentru aroma si gustul sau distinctiv. Fiind o planta usor de cultivat, mararul este perfect pentru a fi inclus in gradina ta si pentru a-ti aduce o nota speciala in preparatele culinare. Prin intermediul acestui eseu, vom explora procesul de cultivare a mararului, evidentiind pasii importanti si oferindu-ti sfaturi utile pentru a avea o recolta bogata si aromata.

Mararul prefera solurile fertile si bine drenate, cu o expunere la soare sau la lumina partiala. Inainte de a insamanta mararul, pregateste solul prin sapare si indepartarea pietrelor si a resturilor vegetale. Este recomandat sa adaugi compost sau ingrasamant organic pentru a imbunatati fertilitatea solului.

Pentru insamantare, poti utiliza seminte proaspete de marar. Insamantarea se face in randuri la o adancime de aproximativ 1-2 cm, cu o distanta de aproximativ 15-20 cm intre randuri. Dupa semanare, acopera semintele cu un strat subtire de sol si uda usor.

Mararul este o planta relativ usor de ingrijit, dar necesita cateva atentii suplimentare pentru a creste sanatos si a produce frunze abundente. Iata cateva sfaturi importante pentru ingrijirea mararului:

  • Udatul: Mararul prefera un sol usor umed, dar nu excesiv de inmuiat. Asigura-te ca solul se usuca usor intre udari si evita udarea excesiva, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor.
  • Lumina: Asigura-te ca mararul primeste suficienta lumina solara sau lumina partiala pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Plantele de marar vor creste mai viguros si vor avea o aroma mai intensa atunci cand beneficiaza de suficienta lumina.
  • Deburuire si subtierea plantelor: Pe masura ce plantele de marar cresc, pot fi necesare deburuirile si subtierea pentru a permite o dezvoltare sanatoasa a plantelor. Poti indeparta plantele slabe sau care sunt prea apropiate unele de altele, astfel incat sa existe suficient spatiu pentru radacini.
0 Shares
You May Also Like