Consultatie de cardiologie – cand ai nevoie sa mergi la medic?

Consultatie de cardiologie – cand ai nevoie sa mergi la medic?

0 Shares
0
0
0

Bolile cardiovasculare sunt unul dintre principalele motive pentru consultatia medicala, ele fiind, de asemenea, principala cauza de deces in lume, in special infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si aritmiile.
Mentinerea unui control optim al starii sistemului cardiovascular previne complicatiile si dezvoltarea acestui tip de patologii. In plus, permite controlul starii cardiovasculare a pacientilor cu patologii sau risc de boli cardiovasculare.

  • De la varsta de 45 de ani trebuie sa mergeti anual la consultatia cardiologica
  • Pacientii cu hipertensiune arteriala si colesterol ridicat ar trebui sa mearga cat mai curand posibil.
  • Cand exista senzatie de dureri in piept, palpitatii sau dificultati de respiratie sunt simptome care avertizeaza asupra unei posibile anomalii a sistemului cardiovascular.

Consultatia pentru a preveni

Inima este cel mai important organ din organism, cu toate acestea multi oameni nu-si amintesc adaugarea la programul lor de controale regulate, intalnirea cu cardiologul. Ei isi amintesc doar in momentul in care sufera unele probleme, disconfort sau simptome avansate.

In consultatia cardiologica trebuie sa existe o comunicare importanta intre medic si pacient, care este primul pas pentru a verifica starea sistemului cardiovascular al pacientului. Vezi aici mai multe informatii accesand Policlinicababanovac.ro.

Cine ar trebui sa mearga la consultatia de cardiologie?

Cardiologii amintesc ca de la varsta de 40-50 de ani ar trebui sa mergeti la consultatia de cardiologie ca metoda preventiva, chiar si atunci cand sunteti in stare buna de sanatate. Specialistii avertizeaza ca nu este recomandabil sa se ajunga la varsta de 60 de ani fara a fi efectuat un control cardiologic, deoarece riscul de probleme cardiovasculare creste de la varsta de 40 de ani la barbati si de la menopauza la femei.

Persoanele care, chiar si asimptomatice, au antecedente familiale de boli cardiovasculare, au peste 45 de ani si au factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala sau colesterolul ridicat, ar trebui sa participe in special la aceste consultatii. In aceste cazuri, vizita la consultatia cardiologica trebuie sa fie anuala.

Pacientii cu boli cardiovasculare deja diagnosticati, ar trebui, de asemenea, sa participe la efectuarea unei monitorizari corecte a tratamentului si a patologiei.

Simptome care avertizeaza asupra necesitatii de a merge la un consult cardiologic:

Este esential sa mergi la consultul cardiologului atunci cand simti urmatoarele simptome:

  • Dureri in piept
  • Palpitatii
  • Dificultati de respiratie sau senzatie de sufocare
  • Cefalee
  • Oboseala

Cum se desfasoara consultatia de cardiologie

Consultatia este condusa de cardiolog, medic specializat in diagnosticare, tratamentul si prevenirea bolilor sistemului cardiovascular. El incepe consultatia punand o serie de intrebari de rutina pacientului pentru a completa istoricul medical si pentru a cunoaste motivele consultatiei, posibilele simptome sau istoricul familial.

Apoi, el continua sa efectueze un examen fizic care ofera dovezi si indicatii cu privire la starea de sanatate a pacientului. Pentru a face acest lucru, va folosi si doua teste: o electrocardiograma, care inregistreaza activitatea electrica a inimii, si o ecocardiograma Doppler color cu echipamente de ultima generatie pentru a observa miscarea inimii.

Daca este necesar, in functie de istoricul si starea medicala a pacientului, cardiologul va comanda un test de stres.

La final, cardiologul are deja toate informatiile necesare pentru a determina in ce stare de sanatate cardiovasculara este pacientul si daca are nevoie de teste complementare pentru a stabili diagnosticul.

Cum sa ai grija de inima ta?

Adoptarea unui stil de viata sanatos la orice varsta poate preveni bolile de inima si poate reduce riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Nu esti niciodata prea batran sau prea tanar pentru a incepe sa ai grija de inima ta.

Sanatatea inimii dumneavoastra este esentiala pentru o sanatate generala buna. Este responsabil pentru pomparea sangelui bogat in nutrienti in corpul tau, furnizeaza oxigen in timp ce elimina toxinele si deseurile. Ca centru al sistemului cardiovascular, este responsabil in mod vital pentru aproape tot ceea ce da viata corpului tau, de la transportul de oxigen pana la succesul sistemului imunitar.

Puteti incepe prin:

  • A fi activ. Activitatea fizica si exercitiile fizice pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si chiar pot inversa unii factori de risc, cum ar fi supraponderalitatea sau hipertensiunea arteriala.
  • Mancarea sanatoasa. Consumul alimentelor potrivite va poate ajuta sa va controlati greutatea, tensiunea arteriala, zaharul din sange si colesterolul. Urmati o dieta sanatoasa pentru inima, care include fructe, legume, cereale integrale si carne slaba.
  • Dormiti. Un somn de 7 sau 8 ore pe noapte este un indicator al sanatatii inimii.
  • Gestionati tensiunea arteriala. Ramaneti activi si tineti o dieta sanatoasa pentru inima, in timp ce reduceti aportul de sare si gestionati stresul, poate ajuta la prevenirea dezvoltarii hipertensiunii arteriale, precum si la scaderea naturala a tensiunii arteriale.
  • Controlati colesterolul. Exista doua tipuri de colesterol: colesterolul „rau” (lipide cu densitate scazuta, LDL) care infunda arterele si colesterolul „bun” (lipide cu densitate mare, HDL), deoarece ajuta la eliminarea colesterolului rau din artere.

Contactati furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala pentru a discuta despre sanatatea inimii, medicamentele pentru inima, schimbarile stilului de viata, provocarile legate de gestionarea tensiunii arteriale sau orice alte probleme legate de sanatatea inimii.

0 Shares
You May Also Like