Cine trebuie sa poarte aparat dentar?

Cine trebuie sa poarte aparat dentar?

0 Shares
0
0
0

Bretelele dentare sunt aparate pe baza de sarma pe care ortodontii le folosesc pentru a corecta dintii nealiniati.

Multe persoane care au nevoie de bretele dentare le primesc in perioada adolescentei timpurii, dar si adultii pot beneficia de purtarea de aparatelor dentare. Scopul bretelelor dentare precum cele de pe https://www.mydental.clinic/aparat-dentar-safir-bucuresti/, este alinierea corecta a dintilor si maxilarelor pentru a produce un zambet uniform si placut.

Pentru corectii minore, o optiune este o serie de aparate amovibile personalizate, numite „bretele invizibile”. Acestea pot avea un aspect mai acceptabil pentru unii adulti.

Daca aveti in vedere asemenea aparate dentare fata de bretele fixe, intrebati despre costuri si argumente pro si contra pentru nevoile dvs. specifice. Multe persoane au nevoie de bretele fixe pentru a-si corecta problemele dentare.

Materialele si tehnologiile moderne fac experienta de a avea bretele dentare mult mai confortabile decat in ​​trecut.

Bretele dentare ofera tratament corectiv pentru:

  • Dinti supraaglomerati sau strambi.
  • Prea mult spatiu intre dinti.
  • Dinti din fata superiori care se suprapun prea mult pe dintii inferiori – fie vertical (suprapus), fie orizontal (suprapus).
  • Dintii frontali superiori care musca in spatele celor inferiori (subtire).
  • Alte probleme de aliniere a maxilarului care provoaca o muscatura neuniforma.

Alinierea corecta a dintilor si maxilarelor dvs. poate imbunatati nu numai aspectul dintilor, dar si sanatatea gurii si modul in care muscati, mestecati si vorbiti.

Adultii si bretele dentare

Daca sunteti un adult cu bretele, este posibil sa fie nevoie sa le purtati mai mult decat ar face o persoana mai tanara, dar totusi pot produce rezultate similare – de exemplu, corectarea dintilor strambi sau o falca nealiniata. Deoarece oasele dvs. faciale nu mai cresc, cu toate acestea, pot exista unele probleme care nu pot fi corectate doar cu bretele.

Reglari periodice

Dupa ce bretele fixe sunt plasate pe dinti, ortodontul dvs. le ajusteaza periodic prin strangerea sau indoirea firelor de interconectare. Acest lucru pune presiune usoara asupra dintilor si ii trece treptat in pozitii noi. Maxilarul raspunde la presiune dizolvand osul pe calea dintelui in miscare si asezand os nou in spatele acestuia.

Ocazional, ortodontul poate folosi tensiunea intre maxilarele superioare si inferioare pentru a ajuta la corectarea alinierii. Acest lucru se realizeaza adesea cu benzi elastice intinse intre dintii opusi.

Dintii si maxilarele tale se pot simti usor dureroase in primele zile dupa o ajustare. De obicei, acest disconfort poate fi redus cu ajutorul unui calmant.

Riscuri

Purtarea bretelelor dentare este, in general, o procedura foarte sigura. Cu toate acestea, exista unele riscuri.

Riscuri pe termen scurt

Bretelele dentare creeaza spatii minuscule in jurul dintilor dvs. care pot captura particulele alimentare si promova depozitele de placi pline de bacterii. Nerespectarea depozitelor de alimente si placi poate duce la:

  • Pierderea mineralelor din suprafata smaltului exterior al dintilor, care poate avea drept consecinta, aparitia pe dinti a unor pete albicioase permanente.
  • Carita dintilor (cavitati) si boala gingiilor.

Riscuri pe termen lung

Riscurile pe termen lung pot include:

  • Lungimi de radacina mai scurte. In timpul miscarii dintilor, o parte din os in calea dintelui in miscare se dizolva, in timp ce osul nou este asezat in spatele acestuia. In acest proces poate aparea o pierdere permanenta a lungimii radacinii dintelui, ceea ce ar putea duce la dinti mai putin stabili. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, acest lucru nu provoaca probleme.
  • Pierderea corectiei. Daca nu respectati cu atentie instructiunile ortodontului dvs. dupa indepartarea bretelelor, in special atunci cand este vorba de purtarea unui dispozitiv numit retainer, este posibil sa pierdeti o parte din corectia obtinuta in timpul purtarii bretelelor.

Reduceti riscul de deteriorare

Pentru a reduce riscul de a va deteriora dintii si bretele:

  • Reduceti produsele alimentare si bauturile zaharoase si amidonice, care contribuie in mod substantial la formarea placii si la caritia dintilor.
  • Periati cu atentie, de preferinta dupa fiecare masa, folosind o pasta de dinti cu fluor si o perie cu peri moi. Daca nu va puteti spala pe dinti dupa masa, clatiti gura cu apa. De asemenea, medicul dumneavoastra ortodont poate recomanda o periuta de dinti flexibila mica pentru a curata intre bretele si fire.
  • Clatiti bine pentru a scoate toate particulele din bretele. Verificati-va in oglinda pentru a va asigura ca dintii dvs. sunt curati.
  • Folositi o clatire cu fluor daca va recomanda medicul dentist sau ortodont.
  • Evitati alimentele lipicioase cum ar fi guma de mestecat, bomboane masticabile, caramel si taffy. Acestea pot scoate paranteze, benzi si fire.
  • Evitati alimentele tari sau crocante cum ar fi gheata, morcovii cruzi, bomboanele tari, floricele si nucile. Va pot rupe parti din bretele.
  • Vizitati-va medicul stomatolog pentru verificari si curatare de cate ori va recomanda dentistul, pentru a va mentine dintii si gingiile sanatoase.

Urmati instructiunile – lipsa de conformitate poate prelungi timpul necesar pentru finalizare si creste sansa de complicatii.

Rezultate

Bretelele sunt, in general, foarte eficiente in alinierea dintilor strambi si ajuta la corectarea falcilor pozitionate necorespunzator pentru a crea un zambet frumos si o gura sanatoasa.

In medie, majoritatea oamenilor poarta bretele complete intre unu si trei ani. Persoana care poarta bretele are un rol important in succesul tratamentului. Urmati instructiunile ortodontului cu precizie, in special in perioada de retentie.

Cand vine vorba de aceasta faza finala, este important sa purtati dispozitivul de fixare asa cum este indicat sau riscati sa pierdeti beneficiile obtinute in timp ce purtati bretele.

0 Shares
You May Also Like