Este firesc ca fiecare dintre noi sa ne dorim un trai mai bun si sa ne dorim propria afacere. Tocmai de aceea, cei care detin o suma de bani considerabila, se pot gandi foarte serios sa inceapa o afacere.
Aici trebuie sa precizam insa faptul ca a incepe o afacere inseamna ca antreprenorul sau antreprenorii trebuie sa isi asume niste riscuri. Este posibil ca afacerea sa functioneze si banii sa fie recuperati in cel mai scurt timp, insa este posibil si ca afacerea sa fie un adevarat esec, iar banii sa nu mai fie recuperati iar antreprenorii sa caute cel mai atractiv pret dizolvare firma, pentru a incheia activitatea economica.
De mentionat este faptul ca atunci cand incep o afacere, antreprenorii trebuie sa gaseasca cele mai eficiente solutii pentru promovarea acesteia, atat online cat si offline. Un plan bun de afaceri si o promovare foarte buna, poate aduce succesul mult visat.
Exista insa si situatii in care antreprenorii pur si simplu isi dau seama ca afacerea lor nu este rentabila, asa ca doresc sa o inchida. In urmatoarele randuri vom discuta putin despre acest aspect.
Dizolvarea unei societati pe actiuni poate fi solicitata atat voluntar, cat si din cauza unor evenimente independente de vointa actionarilor. Modul de dizolvare si de lichidare al unei societati este stabilit prin actul constitutiv, indiferent de faptul ca societatea este in nume colectiv, sau ca este in comandita simpla, ori societate cu raspundere limitata (potrivit art. 7 din lege) sau societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni (art. 8 din lege). Societatea va fi dizolvata prin hotararea adunarii generale sau in celelalte cazuri prevazute de art. 227 din lege.
Lichidarea si radierea societatii
Procedura se va realiza in conformitate cu dispozitiile art. 237, precum si ale art. 228 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 (acesta din urma prevazand cazuri specifice de dizolvare pentru societatea pe actiuni). Art. 237 dispune referitor la situatiile in care tribunalul pronunta dizolvarea societatii, la cererea oricarei persoane interesate, dar si la cererea Oficiului National al Registrului Comertului.
Dupa ce hotararea judecatoreasca de dizolvare ramane definitiva, persoana juridica intra in lichidare. Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, chiar si la cererea MFP-ANF, apeleaza la numirea unui lichidator care este inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa.
Remunerarea lichidatorului va fi facuta din averea societatii dizolvate sau, in lipsa acesteia, lichidatorul respectiv va fi platit din fondul de lichidare care va fi constituit potrivit legii. Remuneratia lichidatorului, decontul final al tuturor cheltuielilor efectuate de lichidator in ceea ce priveste lichidarea societatii, in care nu exista bunuri in averea societatii dizolvate, va fi facuta de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la cererea lichidatorului.
In conformitate cu art. 233, dizolvarea societatii duce la deschiderea procedurii de lichidare a societatii. Din momentul dizolvarii, directorii, administratorii, respectiv directoratul, nu mai au posibilitatea de a efectua noi operatiuni, iar aceasta interdictie le va fi aplicata incepand cu ziua expirarii termenului fixat pentru durata societatii, sau incepand cu data din care dizolvarea a fost decisa de catre adunarea generala sau cand lichidarea a fost declarata prin sentinta judecatoreasca. De mentionat este faptul ca societatea isi va pastra personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii, pana la terminarea acesteia.
In conformitate cu art. 260 din lege, intreg procesul de lichidare a societatii trebuie finalizat in maxim un an de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii de dizolvare. In cazul in care exista temeinice, la cererea lichidatorului, oficiul registrului comertului poate sa prelungeasca acest termen cu inca un an, insa acest lucru nu se poate intampla mai mult de doua ori.
Lichidarea nu ii va libera pe actionari/asociati si nu avea drept efect impiedicarea deschiderea procedurii de insolventa a societatii.
De-asemenea, important de mentionat este faptul ca lichidatorii care se vor ocupa de firma vor fi numiti in termen de 60 de zile de la inregistrarea in registrul comertului a cererii de dizolvare, iar apoi tot in termen de 60 de zile de la numire, pentru mentionare in registrul comertului, lichidatorul trebuie sa depuna la oficiul registrului comertului un raport privind situatia economica a societatii.
In conditiile in care conform raportului, debitorul indeplineste conditiile cu privire la deschiderea procedurii simplificate de insolventa, atunci lichidatorul este obligat sa solicite deschiderea acestei proceduri in termen de 15 zile de la data depunerii raportului.
Asadar, in 15 zile de la finalizarea lichidarii, lichidatorii trebuie sa depuna la registrl comertului cererea de radiere a firmei, bazata pe raportul final de lighidare si pe baza situatiilor financiare de lichidare prin care se prezinta situatia patrimoniului, a creantelor si repartizarea activelor ramase.
Intr-un final, bunurile ramase din patrimoniul firmei radiate din registrul comertului, le vor ramane actionarilor/asociatilor, in conditiile legii.