Ce trebuie sa stii despre geografia Indiei?

0 Shares
0
0
0

India se afla pe placa indiana, portiunea nordica a placii indo-australiene, a carei crusta continentala formeaza subcontinentul indian. Tara este situata la nord de ecuator intre 8 ° 04 ‘ pana la 37 ° 06’ latitudine nordica si 68 ° 07 ‘pana la 97 ° 25’ longitudine estica.

Este a saptea cea mai mare tara din lume, cu o suprafata totala de 3.287.263 kilometri patrati (1.269.219 mp). India masoara 3.214 km (1.997 mi) de la nord la sud si 2.933 km (1.822 mi) de la est la vest. Are o frontiera terestra de 15.200 km si o coasta de 7.516,6 km (4.671 mi).

La sud, India este delimitata de Oceanul Indian – in special de Marea Arabiei la vest, Marea Lakshadweep la sud-vest, Golful Bengal la est si Oceanul Indian propriu-zis la sud. Stramtoarea Palk si Golful Mannar separa India de Sri Lanka in sud-estul sau imediat, iar Maldivele sunt la aproximativ 78 km pana la sud de Insulele Lakshadweep din India de-a lungul canalului Minicoy.

Insulele din India Andaman si Nicobar, la aproximativ 1.200 de kilometri (750 mile) sud-est de continent, impart granitele maritime cu Myanmar, Thailanda si Indonezia. Kanyakumari la 8 ° 4′41 ″ N si 77 ° 55′230 ″ E este cel mai sudic varf al continentului indian, iar cel mai sudic punct din India este Punctul Indira de pe Insula Nicobar.

Cel mai nordic punct care se afla sub administratia indiana este Indira Col, ghetarul Siachen. Apele teritoriale ale Indiei se extind in mare pana la o distanta de 22,2 km de linia de baza a coastei. India are a 18-a cea mai mare zona economica exclusiva de 2.305.143 km2 (890.021 mp).

Frontierele nordice ale Indiei sunt definite in mare parte de lantul muntos Himalaya, unde tara se invecineaza cu China, Bhutan si Nepal. Granita sa vestica cu Pakistanul se afla in zona Karakoram, campia Punjab, desertul Thar si mlastinile de sare, Rann of Kutch.

In extremitatea nord-estului, Dealurile Chin si Kachin, regiuni muntoase adanc impadurite, separa India de Birmania. La est, granita sa cu Bangladesh este in mare parte definita de dealurile Khasi si Mizo si regiunea bazinului hidrografic al Campiei Indo-Gangetice.

Gange este cel mai lung fluviu originar din India. Sistemul Gange – Brahmaputra ocupa cea mai mare parte a nordului, centrului si estului Indiei, in timp ce Platoul Deccan ocupa cea mai mare parte a sudului Indiei.

Kangchenjunga, in statul indian Sikkim, este cel mai inalt punct din India, situat la 8.586 m (28.169 ft) si al treilea cel mai inalt varf din lume. Clima in India variaza de la ecuatoriala in extremitatea sudului, la alpina si tundra in zona de sus a Himalayei.

Dezvoltare geologica

India este situata in intregime pe placa indiana, o placa tectonica majora care s-a format cand s-a despartit de continentul antic Gondwana (masa de teren antica, formata din partea de sud a supercontinentului Pangea).

Placa indo-australiana este impartita in placile indiene si australiene. Cu aproximativ 90 de milioane de ani in urma, in perioada cretacica tarzie, Placa indiana a inceput sa se deplaseze spre nord cu aproximativ 15 cm / an.

In urma cu aproximativ 50 pana la 55 de milioane de ani, in epoca eocena a erei cenozoice, placa s-a ciocnit cu Asia dupa ce a parcurs o distanta de 2.000 la 3.000 km (1.243 la 1.864 mi), asta dupa ce s-a miscat mai repede decat oricare alta placa cunoscuta. In 2007, geologii germani au stabilit ca placa indiana s-a putut misca atat de repede, deoarece este doar pe  jumatate mai groasa decat celelalte placi, care anterior constituiau Gondwana.

Coliziunea cu Platoul Eurasiatic de-a lungul granitei moderne dintre India si Nepal a format centura orogena care a creat Podisul Tibetan si Himalaya.

Incepand cu 2009, placa indiana se deplaseaza spre nord-est la 5 cm / an (2 in / yr), in timp ce Placa Eurasiatica se deplaseaza spre nord la doar 2 cm / an (0,8 in / an). Astfel, India este denumita „cel mai rapid continent”. Aceasta determina deformarea placii eurasiatice, iar placa indiana se comprima cu o viteza de 4 cm / an (1,6 inch / an).

Geografie politica

India este impartita in 29 de state (impartite in continuare in districte) si 7 teritorii de uniune, inclusiv teritoriul capitalei nationale, Delhi. Granitele Indiei au o lungime totala de 15.200 km (9.400 mi).

Granitele sale cu Pakistanul si Bangladeshul au fost delimitate conform liniei Radcliffe, care a fost creata in 1947 in timpul impartirii Indiei (in India si Pakistan). Granita sa vestica cu Pakistanul se extinde pana la 3,323 km (2165 km), impartind regiunea Punjab si curgand de-a lungul granitelor desertului Thar si Rann of Kutch.

Aceasta frontiera se desfasoara de-a lungul statelor indiene Jammu si Kashmir, Rajasthan, Gujarat si Punjab. Ambele natiuni au delimitat o linie de control (LoC) pentru a servi drept granita informala intre zonele administrate de India si Pakistan, din Jammu si Kasmir.

India revendica intregul teritoriu ocupat de statele Jammu si Kashmir, care include Kashmirul ocupat de Pakistan si Aksai Chin, care, potrivit Indiei, sunt zone ocupate ilegal. India are o frontiera de 106 km (66 km) cu Afganistanul in nord-vestul Kasmirului, pe care guvernul indian il considera oficial ocupat ilegal de Pakistan.

Granita Indiei cu Bangladesh are 4,096,70 km (2.545,57 km). Bengalul de Vest, Assam, Meghalaya, Tripura si Mizoram sunt statele care impart frontiera cu Bangladesh.

Inainte de 2015, existau 92 de enclave ale Bangladeshului pe pamant indian si 106 de enclave ale Indiei erau pe solul Bangladesh-ului.  In cele din urma, aceste enclave au fost schimbate pentru a simplifica frontiera. Dupa schimb, India a pierdut aproximativ 40 km² (10.000 acri) fata de Bangladesh.

Linia de control actual (LAC) este granita efectiva dintre India si Republica Populara Chineza. Traverseaza 4.057 km de-a lungul statelor indiene Jammu si Cachemira, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Sikkim si Arunachal Pradesh.

Frontiera cu Birmania (actualul Myanmar) se extinde pana la 1.643 km (1.021 km) de-a lungul granitelor de sud ale statelor de nord-est ale Indiei, adica Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur si Mizoram.

Situata in mijlocul zonei Himalaya, granita Indiei cu Bhutan se intinde pe 699 km (434 mi). Sikkim, Bengalul de Vest, Assam si Arunachal Pradesh sunt statele care impartasesc frontiera cu Bhutan. Frontiera cu Nepalul se intinde pe 1.751 km (1.088 mi) de-a lungul lantului Himalaya, in nordul Indiei. Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Bengalul de Vest si Sikkim sunt statele care impart frontiera cu Nepalul.

Regiuni

India poate fi impartita in sase regiuni fiziografice. Acestea sunt:

  • Muntii de Nord: Himalaya
  • Platoul Peninsular: contine lanturi montane (lanturile Aravalli, Vindhayachal si Satpura), (Ghatsul estic si Ghatsul de Vest) si podisurile (podisul Malwa, podisul Chhota Nagpur, terenul Garanulitei de Sud, Podisul Deccan si podisul Kutch Kathiawar).
  • Campia Indo-Gangetica
  • Desertul Thar
  • Campiile de coasta: pliurile Ghatului oriental si pliurile Ghatului occidental
  • Insulele – insulele Andaman si Nicobar si insulele Lakshadweep.
0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…