Ce trebuie sa stii despre antiinflamatoare naturale?

Ce trebuie sa stii despre antiinflamatoare naturale?

0 Shares
0
0
0

Antiinflamatoarele sunt medicamente care au proprietatea de a calma diverse inflamatii (procesul normal de aparare a organismului impotriva durerii) si, prin urmare, de a ameliora durerea. Acestea sunt, de exemplu, foarte utile in cazurile de angina pectorala, artrita reumatoida sau tendinita.

Din pacate acestea au adesea contraindicatii si efecte secundare (cum ar fi stomac deranjat), iar inlocuirea lor cu produse naturale si eficiente care au acelasi rol si sunt perfect tolerate de organism se impune. Iata care sunt cateva dintre produsele de acest fel.

Curcuma – Denumita si turmeric, curcuma este o planta erbacee originara din Asia de Sud, folosita timp de secole pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Ea isi datoreaza eficienta curcuminei, un antioxidant foarte puternic, care actioneaza asupra durerii. Un studiu italian realizat in 2010, de exemplu, a aratat ca tratamentul cu capsule de turmeric ar putea reduce semnificativ durerea asociata cu osteoartrita.

Curcuma exista sub forma de pulbere (aceasta sta mai ales la baza mirodeniilor), sub forma de capsule (in farmacii si magazine specializate in produse naturale) sau proaspata, mai ales in magazinele de bauturi asiatice. Ar fi bine sa stii ca daca optezi pentru turmeric proaspat sub forma de pulbere, ar fi bine sa il asociezi cu piper si cu o grasime (ulei) pentru ca absorbtia acestuia sa fie imbunatatita.

Florile de musetel – bogatia musetelului face ca acesta sa fie un excelent antiinflamator. Prin utilizarea acestuia se pot ameliora inflamatiile intestinale (spasme digestive), inflamatii ale pielii (urticarie, acnee), respiratorii (faringite, durere in gat) sau orale (gingivita). Pentru a te bucura de beneficiile sale, nu trebuie decat sa faci o infuzie de flori de musetel intr-o ceasca de apa clocotita timp de 10 minute.

Poti bea de la 5 la 10 cesti din acest preparat pe zi. In functie de dureri, poti utiliza acest preparat sub forma de gargara (pentru durere in gat), ca apa de gura (pentru inflamarea gingiilor), sa aplici comprese pe piele (pentru urticarie, articulatii dureroase).

Aloe vera – Aceasta planta contine o pasta similara gelului. Foarte bogat in enzime, minerale, vitamine, gelul produs de aceasta planta actioneaza ca un antiinflamator natural si ca vindecator natural deosebit de eficace pe inflamatiile usoare ale pielii, cum ar fi: arsuri, pielea crapata, psoriazis. In zilele noastre, gelul de aloe vera se gaseste cu usurinta in parafarmaceutica si in magazinele de produse de sanatate. Utilizarea acestuia este foarte simpla: aplicati aloe vera pe zonele in cauza si, daca este nevoie, repeta procedura de mai multe ori pe zi.

Echinacea – Aceasta planta originara din America de Nord este deosebit de eficienta in combaterea si calmarea inflamatiilor sferei ENT (raceli, sinuzita, durere in gat, laringita). Uscata, aceasta poate fi folosita sub forma de infuzie. Pentru aceasta, infuzeaza 1 g de echinacee intr-o ceasca de apa fierbinte timp de 10 minute. Bea intre 1 si 6 cesti pe zi, in functie de simptome.

De asemenea, exista si sub forma de capsule. Doza este de 1 g, de 3 ori pe zi. Se recomanda scaderea dozei treptat pana cand simptomele dispar. Bine de stiut: Echinacea are, de asemenea, proprietatea de a intari sistemul imunitar prin stimularea actiunii celulelor albe din sange. Prin urmare, aceasta poate fi luata ca masura de prevenirea racelilor si gripei de sezon, pe masura ce se apropie iarna.

Harpagophytum – Harpagofitul, cunoscuta si sub denumirea de “ghearele diavolului”, este o planta originara din regiunile de desert din sudul Africii. De la tuberculii acesteia se utilizeaza o pulbere pentru ameliorarea inflamatiilor articulatiilor, muschilor si tendoanelor. Aceasta se gaseste in principal sub forma de tablete sau capsule. Pentru o eficacitate optima, ia echivalentul a 3 pana la 6 g pe zi, in timpul meselor. In cazul osteoartritei, este recomandata continuarea tratamentului timp de 2 sau 3 luni.

Mesteacan – Frunzele de mesteacan sunt bogate in substante antiinflamatoare deosebit de active pentru ameliorarea reumatismului, a eruptiilor cutanate (eczeme, psoriazis, rani mici) sau infectiilor urinare. Pentru toate aceste indicatii, mesteacanul este consumat in principal sub forma de ceaiuri pe baza de plante.

Puteti face o infuzie de 2 pana la 3 g frunze uscate intr-o ceasca de apa clocotita. Bea 2 pana la 3 cesti pe zi, cu aproximativ 30 de minute inainte de mese. Continua acest tratament timp de 2 pana la 4 saptamani. Frunza de mesteacan este, de asemenea, eficienta in calmarea inflamatiilor legate de osteoartrita. Opteaza pentru un tratament de 3 saptamani, jumatate de pahar dimineata pe stomacul gol. Ai grija, insa, ca ceaiul de mesteacan este contraindicat persoanelor cu alergii la polen de mesteacan.

Propolis – Facut de albine din diferite rasini, propolisul asigura etanseitatea si rezistenta stupului. Este, de asemenea, un excelent antiinflamator natural pentru: ameliorarea atacurilor de astm si a inflamatiilor sferei respiratorii (dureri in gat, raceli), lupta impotriva inflamatiei gurii, in special a gingivitei, usureaza ranile, arsurile. Poti gasi propolisul sub forma de bucati, tablete, guma de mestecat, tincturi sau extracte lichide.

Acesta este, de asemenea, inclus in compozitia mai multor produse, cum ar fi pastele de dinti, unguentele sau suplimentele alimentare. Este bine de stiut ca unii oameni pot fi alergici la propolis. Daca observi ca te incadrezi in aceasta categorie, tratamentul trebuie intrerupt.

Coacaze – Boabe, frunze, muguri…totul este bun la un coacaz negru pentru a lupta impotriva inflamatiei! Boabele si frunzele, care contin antioxidanti puternici (polifenoli), sunt deosebit de eficiente in ameliorarea reumatismului, artritei si gutei.

Fructele de coacaz negru sunt indicate in caz de raceli sau gripa, dar si in cazul inflamatiei digestive. Acestea pot fi consumate in stare proaspata sau in suc. Bine de stiut  ca coacazul negru se gaseste si sub forma de comprimate, dar si macerat in preparate uleioase.

Eucalipt – Lemon eucalipt este un foarte puternic antiinflamator. Este deosebit de eficient in reducerea durerii asociate cu reumatismul, artrita sau in cazul tendinitei, de exemplu. Este, de asemenea, apreciat pentru proprietatile sale calmante asupra inflamatiilor pielii.

Este folosit in principal ca ulei esential si se dilueaza 2 sau 3 picaturi de ulei in 1 lingura de ulei vegetal (migdale dulci sau jojoba) pentru a se aplica pe zona afectata prin masaj. Ca masura de precautie, nu utiliza acest ulei esential in primele 3 luni de sarcina sau pentru copii.

0 Shares
You May Also Like