Ce înseamnă hosting? Pe înțelesul tuturor și de ce avem nevoie de acesta

Ce înseamnă hosting? Pe înțelesul tuturor și de ce avem nevoie de acesta

0 Shares
0
0
0

De regulă, când accesezi adresa unui site în browser, nu te gândești de unde sunt luate toate imaginile, textul și design-ul. Pagina se încarcă datorită faptului că undeva funcționează un computer, în memoria căruia sunt stocate toate fișierele site-ului. Numele acestui calculator este server.

Când utilizatorul intră pe adresa web, serverul va pune toate fișierele paginii la dispoziția acestuia. Cu cât site-ul este mai mare și popular, proporțional are nevoie de mai multe resurse pentru stocarea conținutului. De exemplu, Facebook utilizează peste 50.000 de servere.

Ce este un hosting?

Hostingul este un serviciu plătit. Această presupune închirierea spațiului de stocare și a tuturor resurselor pe care le deține un server. Companiile ce propun servicii de hosting sunt numite furnizori de hosting (găzduire) sau hosteri (gazde). Sarcina acestora este să asigure o funcționare non-stop a site-ului tău.

Un hosting poate fi făcut chiar și în condițiile casnice, pe propriul calculator. Dar, acest lucru ar presupune o funcționare continuă a PC-ului și monitorizare permanentă a încărcărilor și întreruperilor de energie electrică.

Hostingul poate fi comparat cu o galerie. Într-o galerie se găsesc obiecte de artă, pe când într-un hosting – site-urile. Pentru a putea vedea exponatele din galerie, trebuie să știi adresa și programul de lucru. Așa cum site-ul funcționează 24/7, unicul lucru pe care trebuie să-l știi este numele de domeniu.

Motive de ce ai nevoie de un hosting?

După cum am mai menționat, în primul rând, hostingul e necesar pentru stocarea și un acces permanent la acesta, pentru gestionarea și modificarea fișierelor. Alte posibilități oferite de un hosting sunt:

  • Poștă electronică. Hostingul va păstra toate scrisorile și setările poștei electronice: filtrele de spam, răspunsurile automate, contactele etc.
  • Pentru certificare de securitate. Dacă urmează să faci o certificare SSL pentru site, vei avea nevoie de hosting, deoarece acolo vor fi stocate fișierele certificării și setările acestora.
  • Pentru aplicație. Orice aplicație are nevoie de hosting, pentru a asigura un acces permanent utilizatorului la fișierele acesteia – exact ca în cazul site-ului.

Tipuri de hosting

Din considerentul nevoilor diferite de resurse pentru administrarea site-urile, furnizorii de găzduire web propun mai multe tipuri de hosting:

  • Virtual hosting: este un server împărțit în mai multe segmente, iar fiecare dintre acesta este oferit în chirie. Astfel, pe același server pot fi stocate sute de site-uri web. Web hostingul este cea mai ieftină opțiune și se potrivește perfect unor start-up-uri sau oricăror site-uri mici, ce nu necesită prea multe resurse.
  • Virtual Private Server: cunoscut prescurtat drept VPS hosting, presupune închirierea unui întreg server separat, doar că virtual. În așa caz nu depinzi de alți clienți ai serverului și singurele limite pe care le ai sunt cele impuse de puterea serverului. Cu un VPS hosting, tu ești cel care controlează toate procesele.

Care este cel mai bun hosting?

Atunci când alegi găzduirea, în primul rând, evaluează nevoile site-ului tău. Dacă acesta nu necesită prea multe resurse, optează pentru un virtual hosting – te va costa mai puțin și vei avea suficiente posibilități. De exemplu, pentru 0.99 $/lunar, compania MegaHost oferă 1 GB spațiu HDD, 1 subdomeniu, 50 de emailuri pe oră, 3 conturi de email.

O altă parte importantă este deservirea pe care o oferă hosterul. Alege o companie cu autoritate și experiență în domeniu, deoarece aceștia nu-și vor permite să-și păteze cumva reputația. Plus, acordă atenție serviciilor suplimentare, cum ar fi asistență 24/24 sau backup-ul profesionist zilnic gratuit – așa cum e în cazul MegaHost.

Fii prudent când faci o alegere, de asta depinde funcționalitatea site-ului tău.

0 Shares
You May Also Like