Ce este un compresor de aer?

0 Shares
0
0
0

Compresorul de aer te poate ajuta foarte mult in momentul in care vrei sa verifici presiunea de aer din anvelope, insa acesta iti poate fi de mare ajutor si in momentul in care iti doresti sa vopesti anumite suprafete, sau cand iti doresti sa folosesti tot felul de scule pneumatice.

Compresorul este o masina termica, folosita cu scopul de acreste presiunea unui gaz aflat intr-un recipient, datorita micsorarii volumului sau. Ei bine, aceste compresoare comprima aerul de la presiunea initiala de intrare, si pana la presiunea de refulare.

Aceste compresoare, se pot imparti in mai multe categorii, iar fiecare tip de compresor se poate gasi de exemplu la magazin Zyg, sau la alte magazine de specialitate.

In primul rand, la aceste magazine, se pot gasi compresoare volumice, acestea putand ajunge la presiuni de peste 1000 de bari, si avand debite mai mici de 500 m3/min. Ei bine, aceste compresoare volumice se impart in mai multe categorii, astfel ca avem compresoare cu piston, compresoare cu diafragma si compresoare rotative.

Compresoarele cu piston sunt ideale pentru debitele mici si presiunile mari, iar comprimarea aerului se face in mai multe trepte, succesiv. Aceste compresoare, care au capacitate mica, sunt alcatuite dintr-un singur cilindru vertical, sau in V. Cele folosite in industrie, sunt construite avand mult mai multi cilindrii orizontali.

Compresoarele cu piston, se pot clasifica dupa dispunerea cilindrilor, dupa numarul cilindrilor, dupa numarul etapelor de comprimare, dupa debitul de comprimare, dupa presiunea maxima de refulare.

Ei bine, aceste compresoare mai pot fi clasificate si astfel: compresoare cu debit fix, compresoare cu debit variabil, compresoare stationare sau compresoare mobile.

A doua mare categoria de compresoare, cuprinde acele compresoare de aer cu diafragma, care in locul pistolului, folosesc o membrana flexibila prin care se actioneaza o tija si mecanismul numit arborele cotit.

Referitor la aceste compresoare, trebuie mentionat faptul ca gradul de flexibilitate al membrane are influenta directa asupra presiunii si volumului aerului.

Compresoarele prevazute cu membrana metalica, sunt mai rigide, si produc un volum mai mic de aer, iar membranele flexibile din cauciuc produc volume mari de gaz, in cazul presiunilor scazute. Aceste compresoare sunt folosite pentru comprimarea gazului natural si a gazelor pure.

Compresoarele rotative, reprezinta si ele o alta categorie de compresoare, care pot sa fie cu surub, cu palete in rotor sau cu angrenaje.

Compresoarele rotative cu surub, folosesc un mecanism de deplasare rotative, si sunt de cele mai multe ori folosite atunci cand este nevoie de un volum mare de aer de inalta presiune, in aplicatiile industrial.

Compresoarele rotative cu palete in rotor, sunt compuse dintr-un stator cilindrid, acesta fiind prevazut cu santuri longitudinale, acolo unde se culiseaza lamele de aceiasi lungime cu statorul cilindric si cu rotorul.

Compresoarele rotative cu angrenaje, sunt realizate din doua rotoare profilate, iar fiecare rotor dispune de 2 sau 3 lobi, introduse intr-un stator intre care se gaseste un spatiu de 0.2 mm.

Ei bine, acestea sunt date tehnice referitoare la compresoare, pe care cu siguranta nu le vei retine, dar cel putin, vei stii ce tipuri de compresoare se gasesc pe piata.

0 Shares
You May Also Like