Ce este SIBO?

Ce este SIBO?

0 Shares
0
0
0

SIBO este un acronim pentru suprapopulare bacteriana intestinala, iar in cele ce urmeaza in acesta articol vom discuta despre suprapopularea bacteriana. SIBO este o afectiune in care exista prea multe bacterii care traiesc intestinul subtire, mai degraba decat in intestinul gros, de unde acestea apartin.

Desi ceea ce numim “intestinul” se intinde de la gura la anus, atunci cand oamenii vorbesc despre starea de sanatate a intestinului, ei se refera de obicei doar la intestinele groase. Acest lucru se datoreaza faptului ca intestinul gros este locul in care traieste cea mai mare parte a bacteriilor intestinale, numita si microbiota.

De fapt, colonul gazduieste peste 70% din toti microbii din corpul uman. Aceasta colectie uriasa de bacterii este integrata sanatatii generale, ajutand digerarea alimentelor, sintetizarea vitaminelor si sustinerea sistemului imunitar.

Toate acele bacterii bune sunt benefice numai daca sunt in locul potrivit, in intestinul gros si colon. Cand se deplaseaza inapoi in intestinul subtire, pot provoca dezastre asupra sistemului digestiv, provocand balonare, disconfort si diaree. Lasat netratat, SIBO poate duce la malnutritie si a fost implicat chiar si in alte probleme digestive cum ar fi IBS si “intestin infiltrate”.

Care sunt simptomele SIBO?

  • Diaree;
  • Constipatie;
  • Pierdere in greutate;
  • Crampe abdominale;
  • Suprasolicitate dupa masa;
  • Gaz;
  • Sindromul intestinului iritabil (IBS);
  • Umplere cu aer.

Radacina majoritatii simptomelor SIBO este fermentatia. Bacteriile joaca un rol crucial in digestie si absorbtie prin hranirea cu carbohidrati nedigerati, uneori numiti prebioti, prin procesul de fermentatie.

Acest proces digestiv elibereaza produse secundare importante, cum ar fi vitaminele si acizii grasi cu catena scurta, precum si gazele. In timp ce intestinul gros este mai larg si bine echipat pentru fermentatie, intestinul subtire este mult mai ingust. Atunci cand exista o supraaglomerare a bacteriilor in intestinul subtire care alimenteaza alimente nedigerate, cresterea productiei de gaze poate provoca umflaturi dureroase si alte probleme.

Factori de risc: Ce cauzeaza SIBO?

Deci, cum se fac prea multe bacterii in intestinul subtire si cine este in pericol? Iata cateva explicatii posibile:

Probleme structurale in intestinul subtire.

Defectele structurale ale intestinului subtire sunt unul dintre principalii factori de risc ai SIBO. In timpul noptii si intre mese, intestinele au in mod normal o functie numita complexul motor migrat (MMC), care impinge bacteriile intestinului in jos in intestinul gros. In mod obisnuit, atunci cand functia MMC este scazuta, bacteriile pot creste in intestinul subtire, unde nu apartin, ceea ce duce la SIBO.

Infectiile, otravirea alimentara si unele afectiuni cum ar fi boala celiaca si diabetul zaharat  pot dauna structurii intestinale si pot interfera cu capacitatea MMC de a elimina excesul de bacterii. Operatia chirurgicala abdominala si tesutul cicatricial pot slabi de asemenea MMC. Conditiile diverticulare care cauzeaza buzunare mici in mucoasa intestinala sunt un alt factor structural de risc structural, in special la adultii in varsta.

Medicamente

Anumite medicamente va pot creste riscul de a dezvolta SIBO. In special, inhibitorii pompei de protoni (PPI) au fost legati de SIBO. PPI sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata refluxul de acid si de a lucra prin suprimarea acidului stomacal.

In timp ce excesul de acid gastric poate fi de vina pentru simptomele dureroase de reflux de acid, este, de asemenea, crucial pentru mentinerea nivelurilor de bacterii in control in intestinul subtire. Cand exista niveluri scazute de acizi gastrici, bacteriile sunt libere sa infloreasca in intestinul subtire, ducand la SIBO.

Antibioticele pot elimina, de asemenea, echilibrul de bacterii din organism, ducand la SIBO. Scopul antibioticelor este desigur, sa distruga o infectie bacteriana. Cu toate acestea, antibioticele elimina de asemenea o multime de bacterii bune in acest proces. Utilizarea regulata si continua a antibioticelor poate impiedica echilibrul bacteriilor si poate cauza SIBO.

0 Shares
You May Also Like