Ce este Ethereum

Ce este Ethereum (ETH)? Ghid pentru incepatori!

0 Shares
0
0
0

Ce este Ethereum ? Unul dintre cele mai ambitioase proiecte blockchain, Ethereum (ETH) incearca sa foloseasca criptomoneda pentru a descentraliza produse si servicii intr-o gama larga de cazuri de utilizare, dincolo de bani.

Daca Bitcoin incearca sa serveasca drept aur digital, Ethereum a adoptat o abordare diferita, generalizandu-se astfel incat utilizatorii sai sa poata crea orice numar de active si programe personalizate care le guverneaza functionarea.

Acest lucru a condus la comparatii (poate imperfecte) conform carora Bitcoin seamana mai mult cu e-mailul (un instrument foarte puternic, cu utilizare speciala), in timp ce Ethereum are mai multe in comun cu browserul web (scopul sau fiind sa autorizeze programele cu care utilizatorii pot interactiona si crea) .

Aceasta analogie este eficienta in comunicarea scopului Ethereum, deoarece echipa sa si-a creat propria masina virtuala si un limbaj de scriptare (necesar pentru a-si executa programele), a strans finantare prin vanzarea propriilor bani noi (ether) si a introdus un concept numit „stare” la criptomoneda.

Mai simplu spus, Ethereum urmareste modificarile (tranzactiile confirmate pe blockchain), precum si potentialele modificari care urmeaza sa apara (stare), o diferenta care ajunge la miezul viziunii sale.

Pe Ethereum, aceste functii de calcul in mai multi pasi sunt numite „contracte inteligente”. Constructiile mai mari ale multor contracte inteligente, la randul lor, sunt numite aplicatii descentralizate (dapps).

Desi astazi sunt primitive, exista credinta ca astfel de programe ar putea fi folosite intr-o zi pentru a crea software care imita comportamentul unora dintre cele mai mari companii de internet din lume.

Amazon, de exemplu, poate fi gandit ca un fel de serviciu de stat care conecteaza cumparatorii folosind o interfata web simpla la un inventar masiv, in continua actualizare, stocat in baze de date. In acest caz, o companie cu scop profit joaca rolul de intermediar si administrator de tehnologie.

Ethereum, in acest fel, poate fi privit ca o prima incercare  de a utiliza criptomonede pentru a crea piete competitive care guverneaza diferite parti ale acestor servicii acum monopolizate.

Incepand cu 2020, dezvoltatorii Ethereum se afla in primele etape ale implementarii acestei idei si pregatesc o revizuire a codului sau de baza numit „Ethereum 2.0”, care va introduce noi schimbari.

Cum functioneaza Ethereum?

Se poate spune ca exista intotdeauna doua Ethereum, Ethereum asa cum functioneaza astazi si Ethereum-ul pe care dezvoltatorii spera sa il finalizeze intr-o zi cand isi termina foaia de parcurs.

Deci, desi Ethereum a realizat multe de la lansarea sa din 2015, este important sa ne amintim ca nu toate caracteristicile propuse au fost implementate.

Ce este Ethereum : Ethereum Blockchain

Ce este Ethereum : Ethereum Blockchain

Astazi, Ethereum foloseste minerit prin dovada muncii (in care computerele ard energie pentru a rezolva puzzle-urile necesare pentru a crea blocuri) pentru a-si alimenta blockchain-ul. (Minerii grupeaza tranzactiile in blocuri noi aproximativ la fiecare 12 secunde).

Dezvoltatorii scriu programe (contracte inteligente) in Solidity sau Vyper, limbajele de programare ale proiectului, apoi implementeaza acest cod pe blockchain-ul Ethereum.

Toate nodurile (calculatoarele care ruleaza software-ul) pastreaza o copie a Ethereum Virtual Machine (EVM), un compilator care traduce contractele inteligente scrise in Solidity si Vyper si executa modificarile acestora in tranzactiile pe blockchain.

In 2016, un grup de utilizatori Ethereum a respins o propunere de actualizare a codului, alegand sa continue sa ruleze un cod mai vechi. Ca urmare, a fost creata o noua criptomoneda numita Ethereum Classic.

Ce este Ethereum : dovada mizei

Odata cu trecerea la Ethereum 2.0, Ethereum intentioneaza sa-si modifice sistemul de operare de baza, migrand la un sistem numit proof-of-stake (PoS) sau dovada mizei.

Conform unui model de dovada a mizei, orice utilizator care detine minimum 32 ETH ar putea bloca acele fonduri intr-un contract, care apoi ar castiga recompense pentru rezolvarea calculelor necesare pentru a adauga noi blocuri la blockchain.

Mai multe detalii despre aceasta tranzitie pot fi gasite intr-un raport Kraken Intelligence din 2020.

De ce sa folositi Ethereum?

Intr-un moment in care multe criptomonede s-au luptat sa genereze un singur caz de utilizare, Ethereum este poate unic prin faptul ca a trecut prin mai multe faze distincte de cerere puternica.

Blockchain-uri private

Printre primii care au imbratisat platforma Ethereum au fost bancile si institutiile importante, care au profitat de codul sau open-source pentru a crea dovezi de concepte si initiative de cercetare si dezvoltare in 2015 si 2016.

Cei care nu au copiat codul Ethereum au fost adesea inspirati de abordarea sa, inclusiv Hyperledger al Fundatiei Linux si Corda de la R3, proiecte care au copiat parti ale arhitecturii sale, dar au renuntat la ideea ca aveau nevoie de o noua criptomoneda.

Bancile si corporatiile majore au sprijinit in cele din urma Ethereum mai direct prin crearea Enterprise Ethereum Alliance, o organizatie non-profit al carei scop la crearea sa in 2017 a fost acela de a lega numeroasele blockchain-uri ale bancii private cu principalul blockchain Ethereum.

Ce este Ethereum : ICO-uri

Ce este Ethereum : ICO-uri

Mai tarziu, antreprenorii s-au adunat la Ethereum in 2017 cu teza ca platforma sa ar putea fi utilizata pentru strangerea de fonduri prin crearea de noi criptomonede si vanzandu-le consumatorilor globali in ceea ce a ajuns sa fie numit „oferte initiale de monede” (ICO).

ICO-urile au profitat de capacitatea pe care Ethereum le-a oferit-o dezvoltatorilor de a crea noi active cripto pe langa blockchain-ul sau, folosind standarde de token fara a crea o noua baza de cod de la zero.

Proiectele antreprenoriale care au acum propriile lor blockchain-uri si criptomonede live (cum ar fi Tron si OmiseGo) s-au lansat ca jetoane pe Ethereum, oferind ulterior noi tehnologii.

DeFi

Cel mai recent val de inovatie din retea, finantarea descentralizata (DeFi), a gasit antreprenori care folosesc Ethereum pentru a crea protocoale care sa reproduca serviciile financiare traditionale.

Acestea au inclus proiecte precum MakerDAO, care a conceput un protocol care descentralizeaza gestionarea unei criptomonede legate de dolarul american. Alte proiecte DeFi au cautat sa automatizeze si sa descentralizeze servicii financiare precum crediturile sau imprumuturile.

0 Shares
You May Also Like