Ce este elastografia?

0 Shares
0
0
0

Elastografia este o tehnica imagistica medicala non-invaziva care ajuta la determinarea rigiditatii organelor si a altor structuri din corpul dvs. Este cel mai frecvent utilizata pentru a evalua ficatul. Elastografia directioneaza vibratiile nedureroase de frecventa joasa in ficat.

Imagistica cu ultrasunete sau rezonanta magnetica masoara cat de rapid se deplaseaza aceste vibratii prin organ. Un computer foloseste aceste informatii pentru a crea o harta vizuala care arata rigiditatea (sau elasticitatea) ficatului.

Tesutul hepatic rigid este de obicei un semn al bolii. Boala hepatica poate provoca o acumulare de tesut cicatricial (fibroza). Persoanele cu fibroza hepatica nu prezinta intotdeauna simptome. Lasata netratata, fibroza hepatica poate progresa spre o afectiune mai grava, numita ciroza. Ciroza poate afecta grav functia ficatului si poate fi fatala.

Elastografia poate fi utilizata in locul unei biopsii, pentru a evalua daca aveti boala hepatica. O biopsie hepatica foloseste un ac pentru a obtine o mica proba de ficat pentru examinare la microscop.

Elastografia foloseste vibratii de joasa frecventa in timpul unei ecografii sau RMN pentru a masura rigiditatea (sau elasticitatea) organelor din interiorul corpului. Este deosebit de utila pentru detectarea prezentei si severitatii bolilor hepatice.

Medicul dumneavoastra sau clinica unde se poate efectua o elastografie Cluj, va va spune cum sa va pregatiti. Aceasta ar trebui sa includa informatii despre ceea ce trebuie sa faceti inainte de examen. Daca nu vi se spune nimic, luati-va medicamentele obisnuite ca de obicei.

Spuneti medicului dumneavoastra daca exista posibilitatea de a ramane gravida si discutati despre boli recente, conditii medicale, medicamente pe care le luati si alergii. Lasati-va bijuteriile acasa si alegeti sa purtati haine libere si confortabile cand mergeti la clinica pentru elastografie. Este posibil sa fie nevoie sa purtati un halat de spital.

Care sunt unele utilizari comune ale procedurii?

Elastografia este folosita pentru a cauta bolile la ficat. Tehnica poate:

  • detecta si evalua cat de severa este boala hepatica;
  • oferi ghidarea deciziilor de tratament;
  • monitoriza raspunsul la tratament;
  • indruma sau inlocui o biopsie hepatica;
  • ajuta la prezicerea riscului de complicatii ale bolilor hepatice, cum ar fi acumularea de lichide in abdomen (ascita).

Elastografia este de asemenea folosita pentru a diagnostica afectiuni in alte organe, cum ar fi sanul, tiroida si prostata. De asemenea, este utilizata pentru a evalua starea muschilor si tendoanelor.

Care sunt beneficiile elastografiei?

Elastografia cu ultrasunete si Elastografia MR:

  • sunt tehnici imagistice noninvazive care nu implica expunerea la radiatii ionizante;
  • poate detecta boli hepatice, cum ar fi fibroza (cicatrizarea in ficat) mai devreme decat alte teste imagistice;
  • poate elimina nevoia unei biopsii hepatice;
  • evalueaza o portiune mai mare a ficatului decat o biopsie;
  • poate ajuta la prezicerea riscului de anumite complicatii hepatice, cum ar fi acumularea de lichid in abdomen (ascita).

Ecografia standard de diagnostic nu are efecte daunatoare cunoscute asupra oamenilor.

Cine interpreteaza rezultatele si cum le obtin?

Un radiolog, un medic special instruit pentru a supraveghea si interpreta examenele de radiologie, va va analiza testul. Acest medic va trimite un raport medicului care a comandat examenul. Acest medic va va impartasi rezultatele.

0 Shares
You May Also Like