Server dedicat
Server dedicat

Cat de performant este un server dedicat in comparatie cu un plan de gazduire shared sau VPS?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand alegi un pachet de gazduire web, vei intalni mai multe optiuni. Cele mai frecvente alternative sunt serverele partajate si cele VPS. Totusi, niciuna dintre acestea nu se compara la performanta cu un server dedicat. Iata care sunt diferentele!

Cum functioneaza gazduirea partajata?

Acesta este cel mai popular hosting, datorita faptului ca ramane ieftin si accesibil pentru orice utilizator. Gazduirea partajata este precum o camera in care locuiesti cu mai multe persoane. Costurile sunt impartite, iar spatiul este distribuit.

Daca nu ai un proiect foarte mare, o asemenea optiune este ideala pentru a-ti folosi bugetul in alte moduri. Totusi, tine cont de faptul ca actiunile altor vecini te vor afecta in anumite situatii. In cazul in care cineva utilizeaza o parte mare din resurse sau contacteaza un virus, toti utilizatorii serverului respectiv vor fi afectati.

Din fericire, furnizorii prezenti de mult timp pe piata stiu acest lucru si dispun de masuri de securitate prin care sunt limitate actiunile daunatoare. Gazduirea partajata nu include un spatiu de memorie personal si nici o latime de banda fixa, spre deosebire de un server dedicat.

In schimb, totul este impartit. Providerul se ocupa de mentenanta si iti poate pune la dispozitie un panou de control in mod gratuit. Pe termen lung, nu vei reusi insa sa sustii un site cu mult trafic.

Ce este gazduirea VPS?

Termenul VPS reprezinta o prescurtare de la Virtual Private Server. Dupa cum sugereaza si denumirea, este vorba de un server virtual, care a fost creat dintr-unul fizic. Cu ajutorul tehnologiei avansate, resursele au fost divizate si apartin doar celor care le achizitioneaza. Cu alte cuvinte, doar tu esti responsabil de ceea ce se intampla cu website-ul tau, iar actiunile altor persoane nu au efecte negative.

Virtualizarea permite un nivel de control similar cu un server dedicat, fiind posibil sa instalezi inclusiv un sistem de operare Windows sau Linux. Securitatea s-a imbunatatit datorita faptului ca este vorba de un mediu izolat. Pachetele de gazduire VPS sunt inca accesibile si au un raport calitate/pret bun pentru site-urile aflate in crestere.

Cand ai nevoie de servere dedicate?

Gazduirea dedicata presupune faptul ca inchiriezi tot serverul. Este exact precum ai inchiria o casa, in care spatiul este al tau si esti liber sa faci orice doresti. In mod evident, aceasta solutie implica costuri mai mari. Un server dedicat poate fi  de mai multe tipuri, iar cele ieftine costa in jur de 50 de euro/luna. Aceasta este o investitie minora pentru un pachet de hosting care nu este impartit cu alte persoane. Primesti acces root complet si beneficiezi de IP dedicat, precum si de protectie DDoS.

Daca ai nevoie de mai multe resurse, poti oricand sa faci un upgrade la pachetul existent sau sa alegi servere Big Data si cu tehnologie GPU. Alternativa ar fi sa optezi pentru tehnologia SSD, care presupune un spatiu mare. In toate situatiile beneficiezi de acces root complet si ai posibilitatea de a securiza zona de membru cu autentificarea prin doi factori.

Brandurile mari si site-urile populare au nevoie de servere dedicate, deoarece acestea sunt singurele care rezista la volumele de trafic consistente.

0 Shares
You May Also Like