Cat costa, in realitate, productia unui iPhone?

Cat costa, in realitate, productia unui iPhone?

0 Shares
0
0
0

Cand te gandesti sa cumperi piese iPhone pentru ca ai nevoie dar ti se par scumpe, calculeaza daca pretul dispozitivelor mobile inteligente din ziua de azi este justificat.

Reflecta pretul unui smartphone de top valoarea lui intrinseca sau este foarte umflat? S-a tot vorbit in presa de specialitate, de-a lungul timpului, ca costurile de productie ale unui iPhone sau Samsung sunt mult mai mici decat preturile de vanzare.

De pilda, site-ul AndroidPit.com scrie ca compania de cercetare IEEE a efectuat un studio in care a comparat costul real al fiecarei componente de iPhone si Samsung S cu pretul de vanzare final. Conform cercetarii, iPhone 6 a costat compania Apple 228 dolari per bucata, in timp ce Galaxy S5  a costat 215 dolari.

Putem vedea care sunt si cele mai scumpe componente ale unui telefon inteligent de acest tip: componentele electronice si de metal, display-ul, procesorul. Acestea  sunt cele trei componente pe care se cheltuie cea mai mare parte a bugetului, pretul lor fiind similar pentru trei sau chiar patru generatii de smartphones.

Costurile camerei foto, pe de alta parte, a crescut in ultimii ani odata cu cresterea in popularitate a aplicatiilor mobile si in special a celor sociale. Odata cu dezvoltarea acestora, acrescut si apetenta pentru fotografii de calitate si selfie-uri. Astfel, tot mai multi clienti au inceput sa fie interesati de calitatea camerei foto frontale pentru selfie-uri cu impact vizual mare.

Poate, ca o surpriza, se arata in studiu ca bateria nu este una care sa provoace  cele mai mari cheltuieli, daca ne gandim ca viata lunga a bateriei este unul dintre criteriile dupa care clientii isi aleg telefon. Ceea ce trebuie sa se ia in seama este ca bateriile sunt relativ ieftine, tehnologia lor de fabricatie neschimbandu-se de multi ani. In cazul bateriilor Samsung, de exemplu, nu se observa decat o largire a capacitatii.

Sunt preturile smartphone-urilor prea mari?

Un iPhone 6 are costuri de productie de 230 de dolari.  Un exemplar asemanator nou deblocat costa 649 intr-unul dintre magazinele Apple din SUA. Asta ar reprezenta o marja de profit de 280 la suta pentru fiecare bucata vanduta. Desigur, calculul e simplu, dar nu trebuie sa uitam ca in spatele pretului final se ascund si cheltuielile de marketing si distributie, dar nu s-ar ajunge chiar atat de sus.

O marja atat de mare de profit este justificata. Unii ar spune ca da, afacerile sunt afaceri iar o companie creaza si vinde produse ca sa faca bani. Preturile vor fi mari atat timp cat cererea este mare.

Adevarul este ca, pe langa preturile componentelor, mai exista si alte cheltuieli ce nu se vad reprezentand cercetare si dezvoltare, in fiecare an producatorii cheltuind sume impresionante pentru a aduce pe piata ceva nou. Totodata, ei vor sa fie cu un pas in fata competitorilor.

Indiferent de pret, societatea moderna este dispusa sa cheltuie bani multi pentru  a cumpara cele mai noi smartphone-uri. Pana la schimbarea mentalitatii cumparatorilor, producatorii vor continua sa faca ceea ce stiu mai bine: sa produca ieftin si sa vanda scump.

0 Shares
You May Also Like