Care sunt cele mai mortale boli din istorie

Care sunt cele mai mortale boli din istorie?

0 Shares
0
0
0

Odata cu trecerea timpului, omenirea s-a confruntat cu diferite boli si epidemii, care au ucis milioane de oameni la nivel mondial.

In urmatoarele randuri vom face o prezentare a catorva dintre cele mai periculoase si mortale boli din istorie, iar pe site-ul www.nutzu.ro puteti descoperi informatii despre acestea dar si despre alte boli. Continuati sa cititi pentru ca veti descoperi o multime de informatii interesante!

  1. Moartea neagra: ciuma bubonica

Moartea Neagra a facut ravagii in cea mai mare parte a Europei si a Mediteranei din 1346 pana in 1353. Peste 50 de milioane de oameni au murit, mai mult de 60% din intreaga populatie a Europei la acea vreme.

Multi istorici cred ca a inceput in Steppes-ul din Asia Centrala, o vasta zona de pajisti care chiar si astazi sustine unul dintre cele mai mari rezervoare de ciuma din lume – o zona in care rozatoarele traiesc in numar mare si densitate (numita si focar de ciuma).

Ciuma este raspandita in principal prin muscatura unui puric infectat cu bacteria provocatoare de ciuma, Yersinia pestis. Puricii traiesc in mod obisnuit pe animale mici, cum ar fi sobolanii, gerbilii, marmotele si veveritele si periodic, in aceste gazde sensibile apar focare explozive de ciuma.

Un numar mare de animale cedeaza la infectie si mor. Puricii infometati se indreapta catre oameni si in trei-cinci zile de la o muscatura, se dezvolta febra, dureri de cap, frisoane si slabiciune. Ganglionii limfatici cei mai apropiati de locul muscaturii se umfla pentru a forma un buboi dureros in varianta ciumei cunoscuta sub numele de ciuma bubonica.

Infectia se poate raspandi pe tot fluxul de sange si poate afecta respiratia in plamani. Fara tratament antibiotic prompt, 80% dintre persoanele infectate mor in cinci zile.

Epidemia de ciuma in secolul al XIV-lea nu a fost singurul focar de ciuma semnificativ inregistrat in istoria umana. Prima pandemie semnalata a izbucnit in Egipt in 541 si a fost desemnata „Plaga lui Iustinian”. Ultimul mare eveniment de ciuma a inceput in provincia Yunnan din China, rupta de razboi, ajungand in Hong Kong in 1894.

Chiar si astazi, ciuma nu a fost eradicata, desi datorita disponibilitatii vaccinarii si a antibioticelor, putini oameni mor acum din cauza asta. Focurile de ciuma inca exista in Africa, America de Nord si de Sud si Asia.

Intre 2010 si 2015 au fost raportate la nivel mondial 3248 de cazuri de ciuma, inclusiv 584 de decese. Cele mai multe cazuri au avut loc in Madagascar, Republica Democratica Congo si Peru.

In perioada 1 august pana in 22 noiembrie 2017, 2348 de cazuri confirmate, probabile si suspectate de ciuma, inclusiv 202 de decese (rata de fatalitate a cazurilor de 8,6%), au fost raportate de catre Ministerul Sanatatii Madagascar la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Doar in Statele Unite, 1040 de cazuri confirmate sau probabile au avut loc intre 1900 si 2016; Din care 80% au fost clasificate ca forma bubonica. In ultimii ani, incidenta a variat de la unu la saptesprezece cazuri (in medie de sapte pe an) pe an, majoritatea aparand in vestul rural.

  1. Monstrul patat: variola

Originile variolei s-au pierdut in preistorie, dar cercetarile sugereaza ca au aparut pentru prima data in jurul a 10.000 i.Hr. Pictogramele din poveste impodobesc ramasitele mumificate ale marelui faraon egiptean Ramses V (datat la 1156 i.Hr.), iar boala este descrisa in textele antice sanscrite.

Varicela este cauzata de virusul variolei. Oamenii sunt singurele gazde naturale ale variolei si transmiterea depinde de contactul direct cu o persoana infectata sau de lichidele corporale infectate, de lenjeria de pat sau de haine contaminate. Transmisia aeriana este rara, desi este mai probabila in setari inchise, cum ar fi cladiri, autobuze si trenuri.

O perioada de incubatie de pana la 17 zile (in medie 12-14 zile) urmareste expunerea la virus, iar oamenii nu sunt contagiosi in acest moment. Simptomele initiale sunt in general asemanatoare gripei inainte de a incepe sa se dezvolte pete mici in interiorul gurii si pe limba.

In decurs de 24 de ore, o eruptie cutanata incepe pe fata si se raspandeste rapid inainte de a evolua in pustule crescute ca un vulcan, umplute cu un fluid gros si opac. Aceste pustule pot dura pana la doua saptamani pentru a scrima, lasand urme pe piele care in cele din urma devin cicatrici.

Rata de deces anuala in anii 1800 era de 400.000 de variole

In timpul secolului al XVIII-lea, peste 400.000 de oameni au murit anual in Europa din cauza variolei. Rata totala a deceselor a fost de aproximativ 30%; cu toate acestea, ratele au fost mult mai mari la sugari (80-98%) si o treime din toti supravietuitorii au ramas orbi.

La sfarsitul anilor 1700, cel putin doua persoane au actionat asupra observatiei ca lactatele care aveau varicela, nu au contractat niciodata variola. In 1774, Benjamin Jesty a folosit material de la vaci cu cowpox pentru a-i inocula pe sotia sa si pe cei doi fii tineri.

In 1796, dr. Edward Jenner a folosit materia de lapte la tanara infectata cu varicela pentru a proteja un baiat de 8 ani. Doua luni mai tarziu, el a inoculat acelasi baiat cu variola si nu a aparut nicio boala. Lucrarea doctorului Jenner a deschis calea pentru vaccinare asa cum o stim astazi.

O victorie pentru vaccinare

Ultimul caz cunoscut de variola a fost in Somalia in 1977. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), variola a fost eradicata cu succes la nivel mondial. Acest succes global este atribuit unei campanii de vaccinare in masa care a inceput in 1967 si a continuat pana cand OMS a anuntat ca boala a fost eliminata.

Desi boala a fost eliminata, atat Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), cat si OMS au ingrijorarea ca virusul ar putea fi utilizat pentru bio-terorism. Acest subiect a fost dramatizat in filme, carti si emisiuni TV.

Desi posibilitatea folosirii variolei ca arma biologica merita luata in considerare, riscul real este probabil foarte scazut. Cu toate acestea, exista strategii de protectie a publicului in cazul in care acest lucru se intampla vreodata si au fost stocate cantitati mari de vaccin contra variolei.

Sindromul respirator acut sever

  1. Sindromul respirator acut sever (SARS)

Istoria SARS a fost scurta, dar nu atat de dulce. SARS a generat panica raspandita in 2003 si a fost cauzata de un coronavirus necunoscut anterior (SARS-CoV) – aceeasi familie de virusi care provoaca o raceala. Simptomele au inceput la doua pana la zece zile dupa intrarea in contact cu virusul si au inclus febra ridicata, dureri de cap, dureri de corp, uneori diaree.

Dar principalul simptom de ingrijorare au fost dificultatile severe de respiratie asociate cu SARS si aproape toti cei infectati au dezvoltat pneumonie. Pana la sfarsitul anului 2003, 774 de persoane au murit din 8.098 de persoane infectate notificate OMS. Mai multe persoane trebuiau sa fie spitalizate pentru asistenta la respiratie.

SARS este raspandit prin contact strans cu picaturile infectioase eliberate in timpul unei tuse sau stranut. SARS a inceput in Asia, iar cercetatorii au identificat cea mai probabila sursa, drept liliecii de potcoava chinezi care au fost prinsi si adusi pe piata.

Acesti lilieci au purtat un virus asemanator cu SARS care ulterior a infectat civetele inainte de a muta; ceea ce insemna ca oamenii erau acum sensibili la virus. In decurs de un an, infectia s-a raspandit in mai mult de doua duzini de tari inainte de a fi cuprinsa prin masuri de sanatate publica.

Riscul de SARS si afectiuni similare raman o problema de sanatate publica

Unul dintre cele mai importante lucruri referitoare la virusuri, in special cele din familia de virusuri coronavirus, este capacitatea lor de a muta rapid (schimbarea).

Desi supravegherea este in curs de desfasurare pentru un alt focar de SARS, au fost raportate doar un numar mic de cazuri; cea mai mare parte din accidente de laborator sau, eventual, prin transmitere de la om la om (Guangdong, China).

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), este o alta infectie cu coronavirus care poate fi fatala. Un numar de 2428 de cazuri de MERS confirmate de laborator au fost raportate pana la sfarsitul lunii mai 2019. Aceasta cifra a inclus 838 de decese asociate (o rata a fatalitatii de aproape 34,5%). Majoritatea cazurilor au fost raportate in Arabia Saudita (2037 cazuri).

MERS poate provoca insuficienta respiratorie si renala severa si poate fi legata de contactul cu camile dromedare.

  1. Gripa aviara: nu doar una pentru pasari

La fel ca oamenii, pasarile au gripa. Gripa aviara este frecventa si mai multe focare majore au aparut sporadic in intreaga lume de cand boala a fost inregistrata pentru prima data in Italia in 1878. A fost nevoie de foarte multe cercetari pana in 1955, pentru a descoperi ca virusul care provoaca gripa aviara a fost un virus de tip gripal A.

Gripa aviara apare in mod natural in randul pasarilor acvatice salbatice si se poate raspandi cu usurinta in pasarile de ferma mai sensibile. Milioane de pui, gaste si curcani au fost distruse pentru a preveni raspandirea in continuare a bolii in urma focarelor aparute in 2015 si 2016.

Virusurile gripei aviare rareori infecteaza oamenii. Exceptie fac tulpini de gripa H7N9 si H5N1 A. H7N9 este considerat virusul gripal A cu cel mai mare impact potential asupra sanatatii publice. In 2017, 1565 de persoane au fost infectate cu H7N9, dintre care 610 (39%) au murit. Carnea de pasare a fost confirmata ca sursa.

  1. Ebola: din nou pe radar

Ebola este o boala severa, adesea fatala (rata de deces este in medie de 50% [variaza intre 25-90%]), cauzata de filovirusul Ebola. Exista cinci tipuri diferite de virus ebola, dintre care patru sunt cunoscute ca cauzand boala la om.

Ebola a fost descoperita pentru prima data in 1976 si se considera ca liliecii sunt cel mai probabil rezervor (gazda permanenta naturala) a virusului. Virusul se raspandeste cu usurinta la oameni si de la om la om.

Contactul direct (prin pielea rupta sau membranele mucoase) cu o persoana sau animal infectat (viu sau mort), sau cu obiecte precum ace si seringi contaminate este cea mai frecventa modalitate de raspandire a Ebola. Au fost, de asemenea, raportate cazuri de transmitere sexuala de la persoane care au supravietuit virusului, la mai multe luni dupa recuperarea lor.

Simptomele pot aparea de la doua pana la 21 de zile (in medie 8-10 zile) dupa expunerea la virus si includ febra, dureri de cap severe, dureri si slabiciune musculara, diaree, varsaturi, sangerare si vanatai si moarte.

Supravietuitorii dezvolta anticorpi care ii protejeaza de infectii ulterioare timp de cel putin 10 ani. Cel mai semnificativ focar de Ebola din istoria inregistrata a avut loc in perioada 2014 – 2016, cu preponderenta in Guineea, Sierra Leone si Liberia.

Ebola: riscul este scazut atata timp cat sunt luate precautii sensibile

Rapoartele emise de CDC indica faptul ca 28.616 persoane au fost infectate cu Ebola confirmat sau probabil, iar 11.310 au murit in timpul focarului 2014-2016. In SUA, unsprezece persoane au fost depistate ca avand Ebola; iar odata ce patru dintre aceste persoane au aparut in Statele Unite, au aparut si primele simptome.

Chiar daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat sfarsitul focarului de Ebola in Liberia la 9 iunie 2016, exista intotdeauna un risc de Ebola in tarile cu sisteme de sanatate foarte slabe si unde virusul este predominant la animalele salbatice.

In prezent, Republica Democrata Congo (RDC) se confrunta cu un focar, iar eforturile de a o combate sunt ingreunate de conflictele si violenta din zona.

Cel putin 2000 de oameni au murit din cauza Ebola din RDC din august 2018; insa cu toate acestea, nu a fost inca declarata stare de urgenta de ingrijorare internationala in domeniul sanatatii publice.

Riscul pentru calatori este foarte mic, atat timp cat evita persoanele bolnave, lichidele corporale si centrele de tratament cu Ebola. Un vaccin de investigatie, rVSV-ZEBOV al lui Merck, este utilizat pe baza de compasiune, pentru a proteja persoanele cu cel mai mare risc in timpul focarului actual din RDC.

Lepra

  1. Lepra: o boala de temut care apare in Vechiul Testament

Lepra este o infectie cauzata de bacteriile cu crestere lenta, Mycobacterium lepraehas. Are o perioada lunga de incubatie – de la doi la trei ani (intervalul de la 6 luni la 40 de ani) si simptomele incep de obicei ca o amorteala sau pierdere a senzatiei intr-o zona definita a pielii, reflectand afinitatea bacteriei pentru celulele nervoase.

In ciuda faptului ca nu a fost foarte contagioasa, lepra a fost temuta si inteleasa gresit de-a lungul istoriei sale. Initial gandita a fi o blestem sau o pedeapsa de la Dumnezeu, suferinzii de lepra au fost stigmatizati, obligati sa poarte imbracaminte speciala sau clopote pentru a avertiza pe altii atunci cand se apropiau.

Simptomele variaza de la o persoana la alta si tind sa progreseze cu timpul; variind de la leziuni usoare, indeterminate ale pielii hipopigmentate, la orbire, deformare si desfigurare faciala severa.

Inca prevalenta, dar vindecatoare cu tratament prelungit

Leproza ​​este inca predominanta in ziua de azi, dar de obicei se numeste boala Hansen. La nivel mondial, aproape 200.000 de cazuri de boala Hansen sunt raportate la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in fiecare an si afecteaza mai ales persoanele care traiesc in zone joase, umede, tropicale si subtropicale din apropierea ecuatorului, precum India.

Aproximativ 150-200 de cazuri noi apar anual in SUA, majoritatea implicand imigranti din tarile in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, in 2015, doua persoane au dobandit lepra dupa contactul cu un armadillo cu noua banda. Aproximativ 15% din armadillo-urile din sudul Texas si Louisiana s-au dovedit a adaposti bacteriile.

Tratamentul medicamentos al leprei este prelungit si complicat si implica de obicei o combinatie de antibiotice (cum ar fi dapsona, rifampina si clofazimina ) timp de cel putin sase luni, in majoritatea cazurilor mai mult. In unele tari, talidomida, un medicament cel mai renumit pentru ca a provocat defecte de nastere in anii 1950 si 60, este utilizata pentru a trata complicatiile leprei, cum ar fi eritemul nodosum leprosum.

Desi lepra este curabila, deformarile si leziunile nervoase care apar inainte de inceperea tratamentului sunt adesea ireversibile.

  1. Polio: Cea mai temuta boala din copilarie din anii 1940-50

Polio este o boala infectioasa care de multe ori este fatala. Copiii sub varsta de cinci ani sunt deosebit de sensibili. Desi epidemiile periodice au aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, tocmai prevalenta a avut loc in anii 1940 si inceputul anilor 1950, care a declansat inceperea campaniei mondiale de vaccinare impotriva poliomielitei.

Poliovirusul este cauzat de poliovirusul foarte contagios si rezistent si se raspandeste de la persoana la persoana, cel mai frecvent de contact prin fecalele infectate. Fecalele pot ramane infectioase cateva saptamani, la fel ca alimentele, apa sau obiectele contaminate de fecale.

Aproximativ 72% dintre persoanele care prind poliomielita nu prezinta simptome. Douazeci si cinci la suta dezvolta simptome asemanatoare gripei (de exemplu, dureri in gat, febra, oboseala, dureri de cap, greata, dureri abdominale) in decurs de o saptamana sau doua dupa infectie.

O mica parte dintre acesti oameni vor continua sa dezvolte simptome mai severe, cum ar fi parestezia (arsura sau durere la nivelul membranelor), meningita (infectia creierului si maduvei spinarii), slabiciune a membrelor si paralizie care poate duce la handicap permanent si moarte daca muschii respiratori sunt afectati.

Polio: Vaccinarea este cheia eradicarii globale

Polio poate fi prevenita prin imunizare, iar din 1988, Adunarea Mondiala a Sanatatii a decis sa eradice poliomielita la nivel mondial. In doar 30 de ani, numarul cazurilor de poliomielita a scazut de la 350.000 estimat in 1988 la 33 la 2018.

SUA nu au raportat un caz de poliomielita paralitica (poliovirus salbatic) care apare in mod natural din 1979, cand a aparut un focar in randul Amish in mai multe state din Midwestern. In perioada cuprinsa intre 1980 si 1999, au fost raportate 62 de cazuri confirmate de poliomielita paralitica. Opt dintre acestea au fost in afara SUA si 154 au fost asociate cu vaccinul, in cea mai mare parte cauzate de contactul cu fecalele contaminate cu vaccinul oral anti-poliovirus (OPV).

OPV nu mai este utilizat ca vaccin anti-poliomielita in SUA, desi mai multe tari de peste mari il utilizeaza in continuare. Inactivat Vaccinul antipolio (VPI) este acum vaccinul preferat.

0 Shares
You May Also Like