Care sunt cele mai bune vitamine prenatale?

Care sunt cele mai bune vitamine prenatale?

0 Shares
0
0
0

Femeile care sunt insarcinate, alapteaza sau incearca sa conceapa un copil, au nevoie de mai multe vitamine si minerale decat alte persoane, in special de acidul folic.

Unele femei cu diete foarte sanatoase si variate, pot primi deja suficienti nutrienti esentiali prin dieta lor.

Dar, multe femei iau suplimente prenatale pentru a se asigura ca obtin o gama completa de vitamine si minerale pentru a se sprijini in mod corespunzator pe sine, precum si fatul in curs de dezvoltare.

Acest articol discuta despre cele mai importante vitamine prenatale si de ce sunt ele necesare.

Ce sunt vitaminele prenatale?

Vitaminele prenatale sunt adesea disponibile intr-un singur supliment multivitaminic.

Vitaminele prenatale sunt suplimente nutritive care, de obicei, contin un amestec concentrat de minerale si vitamine de care organismul unei femei are nevoie mai mult in timpul sarcinii. In mod ideal, o femeie va lua vitamine prenatale in timp ce incearca sa ramana insarcinata dar si dupa nasterea copilului,  in timp ce alapteaza.

Unele femei iau substante nutritive prenatale individuale, ca suplimente separate, dar este adesea mai usor sa le luati intr-un supliment multivitaminic.

Beneficii

A lua vitamine prenatale specifice poate reduce riscul de complicatii, atat pentru mama, cat si pentru fatul in curs de dezvoltare.

Acid folic

Administrarea de acid folic inainte de a ramane gravida si pe toata durata sarcinii, poate contribui la reducerea riscului de defecte ale tubului neural. Acidul folic este cunoscut si sub numele de folat sau vitamina B-9.

Tuburile neuronale sunt structuri embrionare care formeaza in cele din urma coloana vertebrala si creierul fatului. Defectele tubului neural pot provoca afectiuni grave ale coloanei vertebrale si ale creierului, inclusiv spina bifida, o afectiune in care partile coloanei vertebrale nu se inchid corect.

Acidul folic ajuta, de asemenea, corpul unei femei insarcinate sa produca globule rosii, reducand potential riscul de anemie. Anemia poate provoca complicatii ale sarcinii, cum ar fi:

  • greutate scazuta la nastere
  • nastere prematura
  • anemie pentru sugari si alte complicatii

Alte vitamine si nutrienti

In afara de acidul folic, mai multi alti nutrienti cheie pot aduce beneficii femeilor insarcinate sau care alapteaza, pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Acestia includ:

Fier: Femeile gravide au nevoie de aproximativ dublul cantitatii recomandate de fier mineral. Fierul este o alta componenta cruciala in producerea globulelor rosii. Femeile insarcinate care nu obtin suficient fier pot dezvolta anemie cu deficit de fier.

Zincul: sprijina sistemul imunitar si ajuta organismul sa produca proteine, sa divizeze celulele si sa sintetizeze ADN-ul pentru celule noi.

Vitamina B-12: ajuta organismul sa creeze globule rosii sanatoase si neuroni, care sunt celulele specializate ce se gasesc in maduva spinarii si creier. De asemenea, B-12 ajuta aceste celule sa functioneze corect.

Calciu si vitamina D: Acestea doua, lucreaza impreuna pentru a ajuta la dezvoltarea oaselor si dintilor fetali. Vitamina D este cruciala si pentru dezvoltarea sanatatii ochilor si a pielii. Calciul poate reduce riscul de preeclampsie, o cauza principala a bolii si decesului la gravide si la nou-nascuti.

Vitamina A: ajuta celulele sa creasca si sa se diferentieze, contribuind la dezvoltarea sanatoasa a vederii si a multor organe vitale.

Vitamina B-6: joaca un rol vital in dezvoltarea cognitiva, in metabolismul glucozei, in functia imunitara si in formarea sangelui. Poate ajuta, de asemenea, la reducerea greturilor in timpul sarcinii.

Iodul: Iodul este un oligoelement esential pentru dezvoltarea sistemului nervos central, a creierului si a sistemului scheletului. Deficientele severe de iod la femeile gravide pot incetini cresterea fatului sau pot provoca defecte neurodezvoltate, nastere mortala sau avort.

Cele mai bune vitamine prenatale pe care le poti lua

Exista multe vitamine prenatale diferite dintre care puteti alege, inclusiv cele disponibile la o farmacie sau online. Uneori, medicul poate prescrie vitamine prenatale femeilor cu anumite probleme de sanatate.

Decizia de cumparare, se reduce la ceea ce contin de fapt, aceste suplimente. In functie de persoana, va fi nevoie de diferite doze (vitamine si minerale), in functie de factori precum dieta, varsta si nivelul de activitate. De obicei, o vitamina prenatala buna pentru majoritatea femeilor peste 19 ani ar trebui sa contina:

  • Acid folic: Cel putin 400 micrograme (mcg) inainte de sarcina, 600 mcg in timpul sarcinii si 500 mcg la alaptare.
  • Vitamina B-12: 2,6-2,8 mcg.
  • Fier: 27 miligrame (mg) in sarcina si 9-10 mg la alaptare.
  • Calciu: 1.000–1.300 mg.
  • Vitamina D: 600 de unitati internationale (UI).
  • Zincul: 11 mg in timpul sarcinii si 12 mg in timpul alaptarii.
  • Vitamina A: 750–770 mcg pentru sarcina si 1.200–1.300 mcg pentru alaptare.
  • Vitamina B-6: 1,9-2,0 mg.
  • Iod: 220 mcg in timpul sarcinii si 290 mcg in timpul alaptarii.

Omega 3

Vitaminele prenatale contin adesea omega-3, deoarece unele femei insarcinate nu primesc suficient din acest supliment, in dieta lor.

Cativa alti nutrienti sunt, de asemenea, constituenti comuni ai multivitaminelor prenatale, dar nutritionistii stiu mai putin despre beneficiile lor sau despre cum si cand trebuie sa le ia.

Un exemplu in acest sens sunt acizii grasi omega-3, compusi care ajuta la structurarea membranelor celulare, in special a celor din creier si retina.

Conform Institutelor Nationale de Sanatate (NIH), nevoia zilnica a femeilor insarcinate este de 1,4 grame (g) si 1,3 g pe zi pentru femeile care alapteaza, comparativ cu 1,1 g pe zi pentru alte femei cu varsta mai mare de 14 ani.

Dar o revizuire sistemica din 2015 care a examinat aproape 150 de studii privind impactul suplimentarii cu omega-3 asupra sanatatii materne si fetale, a constatat doar o mica crestere a timpului de gestatie si a greutatii la nastere.

Asadar, desi s-ar putea sa nu fie rau ca o vitamina prenatala sa includa omega-3, este posibil sa nu fie la fel de necesar precum se credea pana acum. Acizii grasi Omega-3 sunt in mod obisnuit prezenti in vitaminele prenatale, deoarece unele femei insarcinate pot alege sa le includa in cantitati suficiente, in dieta lor.

Pestele si fructele de mare sunt surse comune de omega-3, dar multe specii contin niveluri ridicate de mercur pe care cercetarile l-au asociat cu anomalii de nastere. Vitaminele prenatale cu continut de peste sau fructe de mare ar trebui sa provina numai din speciile de mai jos:

  • somn
  • somon
  • pollock
  • creveti
0 Shares
You May Also Like