Care sunt avantajele unei banci virtuale?

Care sunt avantajele unei banci virtuale?

0 Shares
0
0
0

Serviciile oferite de banci sunt astazi din ce in ce mai numeroase, iar facilitatile oferite clientilor sunt unele insemnate. Si diversitatea bancilor existente pe piata este una foarte mare, iar aparitia unor servicii online care sa ofere clientilor posibilitatea de a accesa diverse servicii de acasa, prin intermediul dispozitivelor conectate la internet, reprezinta o adevarata evolutie in acest domeniu.

Printre diferitele tipuri de banci exista acum servicii bancare online sau banci virtuale. In acest fel, este posibil fie sa mergeti la o banca fizica, care se afla la o anumita distanta fata de locul in care va aflati, fie sa utilizati serviciile online ale unei banci traditionale. In plus, in ultima perioada a aparut si posibilitatea de a beneficia de serviciile unei banci online.

Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii, in special a Internetului, bancile au cunoscut numeroase imbunatatiri si au dezvoltat noi sisteme printre care si cele care ofera servicii bancare online sau servicii bancare virtuale. Principiul online banking este unul foarte simplu, mai ales daca stiti sa utilizati tehnologiile moderne: va gestionati conturile si serviciile online, fie de pe site-ul bancii, fie prin intermediul unei aplicatii mobile pusa la dispozitia clientilor de banca respectiva.

Serviciile oferite de o banca virtuala sunt aceleasi cu cele ale unei banci fizice care ofera servicii cu amanuntul: deschiderea unui cont bancar online, detinerea unui card de plata (cel mai adesea bancile online ofera acest lucru gratuit), detinerea unei carti de cec, obtinerea creditelor, investitii bancare si financiare. O banca online poate oferi chiar si servicii suplimentare precum conturi platite, constituirea unor oferte cashback (adica un cont creditat conform platilor facute cu un card de credit).

Cu toate acestea, o banca 100% online nu ofera toate serviciile pe care le ofera o institutie fizica de acelasi fel. De exemplu, nu toate bancile online ofera conturi profesionale sau alte imprumuturi decat imobiliare (in special imprumuturi pentru studenti).

In cazul in care clientul apeleaza la serviciile unei banci virtuale, relatiile cu banca se realizeaza tot virtual, fie prin intermediul email, fie prin chat video sau forum de discutii ori alte mijloace asemanatoare.

Beneficiile acestui tip de banca sunt numeroase si destul de importante prin ceea ce ofera. Iata principalele avantaje ale unei banci online: preturi mai mici ale serviciilor (sau chiar card de credit gratuit), servicii specifice si unice, operatiuni de gestionare a contului la distanta timp de 24 de ore pe zi, program de deschidere extins al agentiei online, oferte de sponsorizare etc.

Cu toate acestea, exista si cateva dezavantaje care nu trebuie trecute cu vederea. Printre acestea se numara lipsa agentiilor fizice, lipsa consilierilor bancari care ar putea facilita crearea unei relatii de incredere cu clientul, management complex pentru cei care nu stapanesc foarte bine utilizarea internetul si a noilor tehnologii. Absenta unei agentii fizice reprezinta o anumita dificultate pentru depozitele in numerar.

De fapt, serviciile online ale majoritatii bancilor cu amanuntul, inclusiv bancile nationale, fac posibila realizarea unei mari parti din posibilele operatiuni cu bancile online.

Serviciile online pot fi oferite fie ca optiune, fie ca parte a unui acord de cont. Serviciile online oferite de bancile conventionale sunt similare celor oferite de o banca la distanta.

Din punct de vedere structural, fiabilitatea bancilor online este aceeasi cu cea a bancilor traditionale, dintre care acestea sunt, in general, filiale. Pe de alta parte, nu exista o fiabilitate de 100% pentru o banca electronica, la fel cum nu exista nici pentru o banca traditionala.

Particularitatea bancilor online este de a nu avea contracte si de a fi accesibile prin intermediul unui site web sau al unei aplicatii pentru utilizarea pe un smartphone sau pe o tableta. Prin urmare, este legitim ca lumea sa se intrebe daca o astfel de banca ofera o securitate comparabila cu cea a unei banci traditionale. Din punct de vedere structural, raspunsul este da.

O banca online apartine adesea unei banci traditionale. Cele mai multe e-banking sunt de fapt filiale ale unor banci traditionale fizice, iar din acest punct de vedere securitatea poate fi considerata aceeasi pentru ambele variante. Oricare ar fi compania mama, situatia este aceeasi: de indata ce deschide un cont digital, clientul beneficiaza de aceleasi garantii ca si cu o banca traditionala. In cazul falimentului, depozitele bancare sunt acoperite de Fondul de garantare si solutionare a depozitelor (FGDR) pana la 100.000 EUR.

Bine de stiut este faptul ca bancile online atrag tot mai multi oameni. Un studiu recent arata ca procentul de oameni care detin un cont la o banca online a crescut cu 20% intre 2015 si 2016 si 10% dintre respondenti declara ca au un e-cont (fata de 7,1% in 2014).

Este bine de stiut de asemenea ca exista aceleasi obligatii legale ca si pentru banca traditionala. Astfel, serviciile bancare online sunt unele fara riscuri suplimentare.

Cu online banking oferta devine mai larga, desi aceasta se concentreaza in principal pe produsele de economisire. Cu ajutorul unui ecran, acum este posibil sa deschideti un cont online, sa va gestionati economiile, sa efectuati transferuri instant dintr-un cont de economii intr-un cont curent sau sa jucati pe piata de valori. Toate acestea cu cateva clicuri si evitand asteptarea la cozile interminabile ale agentiilor bancare traditionale.

Partea mai putin placuta este ca clientul poate fi victima a tehnicilor de scanare, phishing si alte tehnici de hacking bancar. Cu toate acestea, acest pericol nu este mai mare decat cu serviciul de Internet al bancilor traditionale care au dezvoltat toate serviciile online pentru clientii lor.

Pentru a garanta securitatea contului, bancile online utilizeaza diverse masuri de securitate, cum ar fi criptarea datelor Secure Socket Layer (SSL) in timpul transferurilor intre client si IT. Accesul la cont este posibil numai daca afisati fila alba: clientul trebuie sa se autentifice cu o tastatura virtuala sau sa introduca parole complexe. In tranzactiile sensibile, bancile utilizeaza coduri de autentificare. Ei trimit titularului de cont un SMS care contine un cod cu o singura utilizare. Daca nu este introdus acest cod, operatiunea este intrerupta.

Pentru a va asigura achizitiile online, unele banci electronice elibereaza carti de plata virtuale cu un cod PIN unic. Bine de stiut este si faptul ca exista si servicii de plata prin recunoasterea vocii.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…