Cand a aparut prima papusa de jucarie?

Cand a aparut prima papusa de jucarie?

0 Shares
0
0
0

Ca jucarii, papusile sunt printre cele mai vechi si mai universale din punct de vedere cultural. Imitatiile miniaturale ale oamenilor sunt simboluri puternice si au fost folosite din cele mai vechi timpuri in domenii precum arta sau cultul, ca talismane si pentru asa-numita magie neagra.

Papusile sculptate in lemn au fost excavate din mormintele egiptene datand din anul 2000 i.Hr. De asemenea, in 2017, o papusa sculptata cu sprancene si pometi atragatori din mormantul unui copil datand din epoca bronzului, in urma cu aproximativ 4500 de ani, a fost dezgropata in Siberia.

Papusile au ajuns chiar si in regnul animal: unii cimpanzei tineri ugandezi prezinta tendinte de reproducere a unor bastoane mici. Potrivit cercetarilor, nu numai ca ne ofera o perspectiva asupra comportamentului jocului, dar dezvaluie si preferintele jucariilor bazate pe gen in rudele noastre primate.

Papusile “Bisque” – numite dupa portelanul lor “biscuiti” sau “tort de burete ceramic”, care a dat un finisaj mat realist tonului pielii lor – au fost foarte populare in Europa secolului al XIX-lea. Capacitatea producatorilor de a adauga accesorii, costume si case de papusi a generat un model de afaceri extensibil care, mai tarziu, ar servi ideii de jocuri de tren.

Papusi umane

Papusile umane au luat multe forme: papusi de coji de porumb, hartie, lut si carpa sau matryoshkas rusesti, papusi japoneze Daruma si papusi iraniene Layli. La mijlocul secolului al XIX-lea,  “papusile chinezesti” cu capete de portelan si corpuri din tesaturi precum panza sau pielea au devenit populare in Europa, unde principalii producatori au fost Germania si Franta.

La inceput, multe au fost facute sa semene cu femeile adulte; In jurul anului 1850, au inceput sa arate din ce in ce mai mult ca niste copii si purtau adesea costume si accesorii personalizabile, precum si case elaborate. “Papusile Bisque” –caracteristici: un finisaj mat realist – au devenit populare in a doua jumatate a anilor 1800, iar unele modele “superioare” aveau un par uman real.

In secolul al XX-lea, papusile au evoluat in materiale mai putin fragile – un amestec de rasini, lipici si rumegus – si un design mai elaborat. Exemplele includ Kewpie heruvim si papusa Bye-Lo, care avea ochi de sticla care se inchideau atunci cand se culcau.

 

Odata cu avansarea tesaturilor din plastic si sintetice, papusile au intrat in consumul de masa in 1959, cand Barbie lui Mattel – o incarnare de 28 de centimetri a unui “model adolescentin” – a debutat cu un costum de baie si doua culori de par din care sa aleaga. Siteul Jocuri online pentru fete este locul in care poti gasi jocuri interesante inclusiv cu papusi.

Papusa, o abreviere pentru Barbara Millicent Roberts, a fost si ramane un fenomen cultural: de atunci, Barbie a vandut peste un miliard de unitati, iar gama diversa de identitati a papusii a avut peste 200 de profesii.

G.I. Joes al Marinei si Armatei si Barbie si Ken de la mijlocul anilor saizeci. Desi stereotipurile de gen pareau sa dicteze o preferinta masculina pentru G.I. Joe, spiritul ambelor jucarii era mai asemanator decat credeau cei mai multi. Un prototip timpuriu al lui G.I. Joe a fost realizat cu o papusa Ken “masculinizata”.

Cum se fac jucariile?

Modelatorii vor lucra in mod traditional, sculptand modele din ceara urmand reprezentarea 3D a jucariei. Poate credeti ca acest pas dureaza mult, dar un modelator cu ceara cu experienta poate functiona mai repede decat un computer. Modelele pot fi realizate si extern, existand fabrici specializate pe asta. Oricum, odata ce modelul este terminat, fabrica de jucarii il va folosi pentru a fabrica matritele care vor fi de folos la producerea jucariilor din plastic .

Dupa ce modelul din ceara este terminat, inginerii vor stabili daca jucaria ar trebui sa fie fabricata dintr-o singura bucata sau in multe dintre ele . Pentru fiecare dintre piese, fabricile de jucarii vor crea o matrita de silicon pentru a face multe copii din plastic dur. Pentru a crea aceasta matrita, o cutie de metal este umpluta cu silicon care dureaza aproximativ 12 ore pentru a se intari.

Aceste copii din plastic dur sunt prototipurile, dar matritele din silicon nu suporta o productie foarte mare (vorbim de mii de jucarii). Asadar, prototipurile merg in locuri diferite, cum ar fi departamentul de arta, unde muncitorii probeaza culorile vopselei, dar neaparat este trimis un exemplar pentru a face matrita de productie.

Alti muncitori ai fabricii de jucarii creeaza matritele de productie. Copia din plastic dur merge la o forma de metal care este umpluta cu tencuiala la mijloc, astfel incat atunci cand tencuiala se intareste, prototipul poate fi indepartat si lasa o cavitate.

Apoi, aceasta cavitate este umpluta cu un amestec de metale, care include zinc topit, cupru, aluminiu si magneziu. Cand acest amestec se raceste, se solidifica, tencuiala este sparta si matrita de productie a metalului este gata. Procesul se repeta pentru a face cealalta jumatate a piesei de jucarie si procesul se repeta pana cand toate piesele sunt gata.

0 Shares
You May Also Like