Agricultura intensiva – tehnici si sustenabilitate

0 Shares
0
0
0

Agricultura intensiva, cunoscuta si sub denumirea de agricultura cu tehnologii avansate (spre deosebire de agricultura extinsa), este un tip de agricultura, atat a plantelor de cultura cat si a animalelor, cu niveluri mai mari de intrare si productie pe unitatea cubica a suprafetei de teren agricol.

Se caracterizeaza printr-un raport scazut de scadere, o utilizare mai mare a aporturilor, cum ar fi capitalul si forta de munca, si un randament mai ridicat al recoltelor pe unitatea de teren cubica.

In mare pate, agricultura comerciala este intensiva intr-unul sau mai multe moduri. Formele care se bazeaza foarte mult pe metodele industriale sunt adesea numite agricultura industriala, care se caracterizeaza prin inovatii menite sa creasca randamentul. Tehnicile includ plantarea mai multor culturi pe an, reducerea frecventei anilor, si imbunatatirea culturilor.

De asemenea, agricultura intensiva implica utilizarea sporita a ingrasamintelor, a regulatorilor de crestere a plantelor si a pesticidelor, precum si a agriculturii mecanizate, controlata printr-o analiza sporita si mai detaliata a conditiilor de crestere, inclusiv vremea, solul, apa, buruienile si daunatorii.

Acest sistem este sustinut de inovatia continua in masini agricole si metode agricole, tehnologie genetica, tehnici pentru realizarea economiilor la scara, logistica si tehnologie de colectare si analiza a datelor.

Fermele intensive sunt raspandite in tarile dezvoltate si sunt tot mai raspandite la nivel mondial. Majoritatea carnii, produselor lactate, oualor, fructelor si legumelor disponibile in supermarketuri, sunt produse de astfel de ferme.

Unele ferme intensive pot utiliza metode durabile, desi acest lucru poate necesita un aport mai mare de forta de munca sau un randament mai mic.

Cresterea intensiva a animalelor implica un numar mare de animale crescute pe o arie de pamant limitata, de exemplu prin pasunarea rotativa sau in lumea occidentala, uneori, ca operatiuni concentrate de hranire a animalelor.

Aceste metode cresc productia de alimente si fibre pe hectar, in comparatie cu cresterea extinsa a animalelor; furajele concentrate sunt aduse animalelor folosite in pasunarea rotativa, animalele fiind mutate in mod repetat catre zone cu furaje proaspete.

Tehnici si tehnologii

Septelul

Intensificarea pasunatului

Agricultura intensiva

Intensificarea pasunatului reprezinta imbunatatirea solurilor si a ierburilor de pasune, pentru a creste potentialul de productie alimentara al sistemelor de animale.

Este utilizata in mod obisnuit pentru a inversa degradarea pasunilor, un proces caracterizat prin pierderea de furaje si scaderea capacitatii de transport a animalelor, care rezulta din supraincarcare, gestionarea deficitara a nutrientilor si lipsa conservarii solului.

Aceasta degradare duce la soluri sarace in pasune, cu scaderea fertilitatii si disponibilitatea apei si rate crescute de eroziune, compactare si acidificare. Pasunile degradate au o productivitate semnificativ mai scazuta si amprente de carbon mai mari in comparatie cu pasunile intensificate.

Practicile de gestionare care imbunatatesc sanatatea solului si, in consecinta, productivitatea ierbii includ irigarea, scarificarea solului si aplicarea de var, ingrasaminte si pesticide.

In functie de obiectivele de productivitate ale sistemului agricol tinta, mai multe proiecte de restaurare implicate pot fi intreprinse pentru inlocuirea ierburilor invazive si subproductive, cu specii de iarba care sunt mai potrivite conditiilor de sol si de clima ale regiunii.

Aceste sisteme intensificate de pasune permit rate mai mari de stocare, cu cresterea mai rapida a greutatii animalelor si reducerea timpului pana la sacrificare, ceea ce duce la sisteme de crestere mai productive si mai eficiente.

O alta tehnica de optimizare a randamentului pastrand echilibrul de carbon este utilizarea sistemelor integrate de crestere-zootehnie (ICL) si cultura-zootehnie-padure (ICLF), care combina mai multe ecosisteme intr-un cadru agricol optimizat.

Aceste sinergii intre aceste sisteme ofera beneficii pasunilor prin utilizarea optima a plantelor, viteze imbunatatite de furajare si ingrasare, cresterea fertilitatii si calitatii solului, ciclicitatea intensificata a nutrientilor, combaterea integrata a daunatorilor si imbunatatirea biodiversitatii.

Introducerea anumitor culturi de leguminoase in pasuni creste acumularea de carbon si fixarea azotului in soluri, in timp ce digestibilitatea lor ajuta la ingrasarea animalelor si reduce emisiile de metan din fermentatia enterica.

Sistemele ICLF produc o productivitate a bovinelor de pana la zece ori mai mare decat a pasunilor degradate, productia suplimentara de culturi de la recoltele de porumb, sorg si soia si pot reduce considerabil soldurile de gaze cu efect de sera din cauza fixarii carbonului forestier .

Agricultura intensiva: pascutul rotativ 

Pascutul rotativ este o varietate de furajare in care efectivele sau turmele sunt mutate in mod regulat si sistematic in zonele de pasunat proaspete si nefolosite (uneori numite padocuri) pentru a maximiza calitatea si cantitatea de crestere a furajelor. Poate fi utilizat cu bovine, oi, caprine, porci, pui, curci, rate si alte animale.

Cirezile pasc o portie de pasune sau un padoc, in timp ce permite celorlalte zone de psunat sa se recupereze. Terenurile pasunate permit vegetatiei sa reinnoiasca rezervele de energie, sa reconstruiasca sistemele de extragere si sa aprofundeze sistemele de radacini, ceea ce duce la o productie de biomasa maxima, pe termen lung. Pasunatul rotativ este deosebit de eficient, deoarece pasunile prospera in astfel de conditii.

Sustenabilitate in agricultura intensiva

Practicile agricole intensive despre care se crede ca sunt durabile au fost dezvoltate pentru a incetini deteriorarea terenurilor agricole si chiar a regenera sanatatea solului si serviciile ecosistemice. Aceste evolutii pot intra in categoria agriculturii ecologice sau in integrarea agriculturii ecologice si conventionale.

Recoltarea pasunilor presupune plantarea culturilor de cereale direct in pajisti, fara a aplica mai intai erbicide. Ierburile perene formeaza un subsol viu pentru cultura de cereale, eliminand necesitatea de a cultiva culturi dupa recoltare.

Pasunile sunt pasunate intens atat inainte, cat si dupa productia de cereale. Acest sistem intensiv obtine profituri echivalente ale agricultorilor (partial din furajarea cresterii  animalelor) in timp ce construieste sol nou si fixeaza pana la 33 de tone de CO2 / ha / an.

Agricultura biointensiva se concentreaza pe maximizarea eficientei, cum ar fi unitatea de suprafata, aportul de energie si aportul de apa.

Cultivarea poate creste randamentele sau reduce aporturile si, prin urmare, reprezinta o intensificare agricola (potential durabila). Cu toate acestea, in timp ce randamentul total per hectar este adesea crescut, randamentele oricarei culturi unice se diminueaza adesea.

Exista, de asemenea anumite provocari pentru fermieri care se bazeaza pe echipament agricol optimizat pentru monocultura, ducand adesea la aporturi de munca sporite.

Agricultura verticala reprezinta o productie intensa de culturi pe scara larga in centrele urbane, in structuri cu mai multe etaje, luminate artificial, folosind aporturi mult mai putine si producand mai putine impacturi asupra mediului.

Un sistem agricol integrat este un sistem agricol progresiv, durabil, precum agricultura cu deseuri zero sau acvacultura multi-trofica integrata, care implica interactiunile mai multor specii. Elementele acestei integrari pot include:

  • Introducerea intentionata a plantelor cu flori in ecosistemele agricole pentru a creste resursele de polen si nectar necesare dusmanilor naturali ai insectelor daunatoare
  • Folosirea rotatiei culturilor si acoperirea culturilor pentru a suprima nematodele din cartofi
  • Acvacultura multi-trofica integrata este o practica in care produsele secundare (deseuri) dintr-o specie sunt reciclate pentru a deveni aporturi (ingrasaminte, alimente) pentru alta specie.

Managementul holistic a fost initial dezvoltat pentru inversarea desertificarii. Pascutul planificat holistic este similar cu pasunatul rotativ, dar accentueaza cele patru principii ale ciclului apei, ciclurilor minerale (inclusiv ciclul carbonului), fluxurile de energie si ecologia.

0 Shares
You May Also Like