Adevarul despre controversata problema a pesticidelor

0 Shares
0
0
0

Se pare ca industria pesticidelor a luat amploare incepand cu jumatatea secolului al XX – lea.

Daca va intrebati de ce sunt folositoare, raspunsul se poate gasi la fiecare agricultor, in ceea ce priveste utilizarea pesticidelor la scara larga.

Aceasta au un rol esential in lupta impotriva daunatorilor, si se pare ca randamentul culturilor creste.

Problema pesticidelor a fost mereu controversata datorita unor efecte secundare pe care acestea le – ar putea produce ecosistemului. Insa utilizate in cantitati potrivite si pentru perioade de timp scurte, nu vor avea efecte negative.

Lupta impotriva insectelor a devenit o adevarata provocare, datorita faptului ca pe langa deteriorarea culturilor acestea pot transmite omului o serie de boli foarte periculoase.

Dintre acestea, se pot amintit tifosul si malaria care inca afecteaza si produc decesul in tarile in curs de dezvoltare.

Exista in prezent peste 200 de specii de insecte care provoaca daune enorme la nivelul culturilor. In acest sens, pesticidele sunt singurele care mai pot lupta impotriva acestor daunatori.

Pentru a inlatura orice pericol, dar in acelasi timp pentru a putea obtine performante in cultura si in lupta impotriva daunatorilor, este de dorit sa se acorde a atentie sporita in ceea ce priveste utilizarea pesticidelor. Aceasta trebuie sa fie facuta cu responsabilitate pentru orice tip de pesticide si in orice situatie.

Normele privind utilizarea si manipularea pesticidelor se regasesc in legislatia privind ecoconditionalitatea.

Scopul acestui sistem de ecoconditionalitate este acela de a sprijini dezvoltarea unei economii si a unei agriculturi durabile. Astfel, fermierii au anumite obligativitati in ceea ce priveste utilizarea si manipularea pesticidelor. Un lucru destul de important este ca fermierii sa respecte regulile de utilizare inscriptionate pe etichete si bineinteles sa detina autorizatie de utilizare a pesticidelor si produselor de protectie clasificate ca fiind toxice.

Un aspect la fel de important este cel cu privire la depozitarea acestor produse si se refera atat la locul unde acestea se depoziteaza cat si la modul in are se face.

In cazul micilor utilizatori ai acestor produse, acestia trebuie sa respecte detalii referitoare la stocarea in conditii corespunzatoare, separat de alte materiale si ferite de lumina si caldura.

Produsele de ingrijire a plantelor sunt erbicidele, fungicidele, insecticidele si nematocidele.

Bunele practici sanitare in ceea ce priveste protectia plantelor trebuie sa se faca in conformitate cu normele autorizate in acest sens.

Utilizate cu atentie, pesticidele garanteaza eficienta utilizarii lor, insa in cantitati minime necesare si luand in considerare aspecte care se refera la conditiile geografice sau controlul permanent al culturilor.

Produsele pentru protectia plantelor daca sunt folosite conform indicatiilor nu fac decat sa protejeze plantele impotriva unor organisme daunatoare.

Fiecare fermier sau mic agricultor trebuie sa cunoasca niste norme in ceea ce priveste utilizarea aparatelor de stropit sau echipamentelor necesare, precum si intretinerea acestora.

Curatarea masinilor de stropit si a pompelor interior si exterior trebuie facuta cu mare atentie.

Unele studii arata ca erbicidele detin ponderea cea mai mare de utilizare, urmate de fungicide.

Este bine de stiut ca atunci cand dorim culturi de calitate, plantele trebuie sa fie sanatoase, ferite de boli si daunatori iar in acest sens utilizarea produselor chimice este singura solutie.

Daca intradevar se pune in discutie gradul de poluare al acestora, dozarea si manipularea corecta face ca toxicitatea pentru mediul inconjurator sa fie mult redusa.

Atunci cand alegem un pesticid trebuie sa luam in considerare specificatii privind grupa din care face parte si grupa de toxicitate in care se incadreaza, substanta activa continuta si concentratia acesteia, precum si rezistenta daunatorilor la aceasta.

In ceea ce priveste grupa chimica, pesticidele se impart in doua categorii: anorganice, cu continut de sulf sau compusi de cupru, si organice care contin organoclorurate, organofosforice, carbamice sau piretroizi.

Exista unele produse care contin doua sau mai multe substante active pentru a intari efectul de combatere a daunatorilor.

Datorita acestui lucru, este necesara alternarea produselor, pentru a exclude riscul de a folosi doua substante identice cu denumiri diferite.

Concentratia unui produs se refera la cantitatea de substanta activa prezenta in compozitia acestuia, de aceea pe fiecare eticheta sunt prevazute instructiuni de utilizare si in special de dozare a cantitatii necesare in obtinerea rezultatelor dorite.

Utilizate in doze optime pesticidele sunt benefice si riscul lor de toxicitate este scazut in raport cu gradul lor de utilitate!

0 Shares
You May Also Like