4 greseli de aplicare ale cremelor de protectie care iti ranesc pielea

0 Shares
0
0
0

Chiar si cele mai bune produse de protectie solara nu va vor proteja bine daca nu o aplicati corect. Urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca sunteti acoperit.

Aplicarea unei creme de protectie solara in mod corect, este cheia nu numai pentru lupta impotriva cancerului de piele – ci va va ajuta sa preveniti si ridurile.

Aplicarea cremie de protectie solara este unul dintre cele mai sanatoase lucruri pe care le puteti face pentru pielea dumneavoastra. O buna protectie solara, cu protectie puternica UVA si UVB, va poate impiedica sa va ardeti pielea si sa minimalizati dezvoltarea ridurilor sau a altor semne de imbatranire si sa puteti reduce riscul de aparitie a cancerului de piele, potrivit Administratiei SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA).

Conform statisticii, mai mult de 5 milioane de cazuri noi de cancer de piele -nonmelanom (carcinom bazocelular si carcinom cu celule scuamoase) sunt diagnosticate in fiecare an, potrivit Fundatiei pentru Cancerul de piele. Academia Americana de Dermatologie (AAD) recomanda alegerea unui produs de protectie solara, care este de spectru larg si rezistent la apa, cu un SPF de 30 sau chiar mai mare. Sandy Skotnicki, MD, dermatolog din Toronto si autor al Beyond Soap, recomanda alegerea unui produs de protectie solara minerala cu zinc si titan pentru uzul cotidian.

Protectiile solare minerale, cunoscute si sub numele de protectii solide – fizice, protejeaza pielea de razele soarelui si tind sa fie mai putin iritante si chiar mai hidratante decat produsele chimice de protectie solara, care actioneaza prin absorbtia razelor si transformarea acestora in caldura in organism, potrivit Piedmont Healthcare . Treaba ta nu s-a terminat atunci cand alegi crema perfecta.

Prea multi oameni reusesc sa incurce procesul aplicare a cremelor – sa aplice prea putin, sarind peste partile cele mai vulnerabile si multe alte greseli. Cel mai grav rezultat al abandonului total al protectiei solare, este dezvoltarea cancerului de piele, dar acesta nu este singurul motiv pentru care se aceste creme sunt recomandate.

Potrivit Clinicii Cleveland, arsurile solare lezeaza celulele pielii si vasele de sange si pot provoca deteriorarea pielii: pielea va parea mai veche, mai stramta, mai uscata si decolorata. Dr. Skotnicki este de acord ca efectul de imbatranire al razelor solare este un motiv esential pentru a fi grijuliu in ceea ce priveste aplicarea de protectie solara. “Exista cateva studii ample care arata ca utilizarea regulata a protectiilor solare poate reduce imbatranirea pielii in timp – cu debutul petelor maronii si al ridurilor”, spune ea.

Spre exemplu, un studiu publicat in 2013 in revista Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, demonstreaza exact acest lucru. Cercetatorii au descoperit ca expunerea la radiatii UV este factorul responsabil pentru aproximativ 80% din semnele vizibile de imbatranire pe fata. Astfel, dermatologii ne-au impartasit care sunt cele mai mari greseli in aplicarea protectiei/cremei solare pe care le facem si cum sa le depasim.

  1. Asteptati pana cand sunteti deja la plaja pentru a aplica protectia solara

Daca sunteti deja cu glezna adanc in nisip atunci cand decideti sa aplicati crema, nu va mirati cand veti ajunge acasa, daca aratati exact ca un homar. Aplicati protectia solara cu cel putin 20 de minute inainte de a iesi la plaja, deoarece dureaza destul de mult pana cand pielea va absorbi ingredientele protectoare, spune Leslie Baumann, MD, dermatolog in Miami. Aplicati-o cat mai uniform posibil inainte de a face plaja, pentru a evita aparitia discomfortului.

2. Sunteti prea conservatori cand aplicati protectia solara Pentru a obtine SPF-ul marketat, aplicarea unei cantitati foarte mici de crema, nu va indeplini scopul. “Majoritatea oamenilor aplica prea putin, ceea ce poate lasa dungi  pe piele si poate duce la un SPF final,  mai mic”, spune Skotnicki. In zilele de plaja, acoperiti-va corpul pe deplin cu cel putin 1 uncie (o sticla plina) de protectie solara per sesiunea de plaja.

3. Sari peste zone importante ale pielii Este important sa aplicati protectia solara in toate zonele care vor fi expuse la soare, desi exista cateva locuri pe care oamenii au tendinta sa ocoleasca, fie din lene, fie din graba. Un studiu publicat in aprilie 2019 in revista PLoS One a constatat ca aproape 20% dintre participanti, nu au aplicat protectie solara pe pleoapele lor, iar participantii la studiu nu au avut nici o idee ca au ratat aceste locuri. Acest lucru este ingrijorator deoarece pielea de pe pleoape are cea mai mare incidenta de cancer de piele per unitate de suprafata.

Buzele sunt o alta zona adesea ratata, care este susceptibila sa se deterioreze deoarece nu are multa melanina, care este un pigment de protectie responsabil pentru culoarea pielii si a parului. Fundatia Skin Cancer recomanda purtarea unui balsam de buze sau a unui ruj cu SPF 15 sau mai mare. Purtarea luciului de buze fara nici o acoperire este un „big no-no”, ne spune Doris Day, MD, profesor asociat clinic de dermatologie la Universitatea din New York, Centrul Medical Langone din New York City.

Cu cat sunt mai hidratate buzele, cu atat este mai usor ca razele UV sa patrunda mai adanc in pielea neprotejata “, spune ea. Potrivit Fundatiei pentru Cancerul de piele, buzele stralucitoare, umede, atrag razele UV daunatoare. Este ca si cum ai purta ulei pe piele.

4. Nu va obositi sa reaplicati crema de protectie solara AAD a constatat ca doar 33% dintre americani isi reaplica protectia solara de cate ori se recomanda, ceea ce lasa pielea neprotejata. Nu este o potiune magica care te protejeaza pentru totdeauna, spune Andrew Kaufman, MD, director medical al Centrului de Dermatologie Care din Thousand Oaks, California, si profesor asociat de medicina la UCLA – Scoala de Medicina din Los Angeles.

Regula de aur: Reaplicati protectia solara cel putin o data la doua ore sau mai des, daca transpirati sau mergeti sa inotati. In conformitate cu orientarile FDA, chiar si produsele de protectie solara etichetate “rezistent la apa” sunt concepute sa-si mentina SPF-ul timp de pana la 80 de minute. (Eticheta de pe cremele rezistente la apa va spune daca acestea raman eficiente timp de 40 de minute sau 80 de minute in apa, in conformitate cu FDA.)

Reaplicarea va va ajuta, de asemenea, sa obtineti o raspandire mai uniforma, spune Skotnicki.

0 Shares
You May Also Like