Care sunt calitatile pietrelor semipretioase?

Care sunt calitatile pietrelor semipretioase?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vorbim despre pietre semipretioase vorbim in primul rand despre calitatile lor. Omul, de cand a aparut pe pamant a prezentat o fascinatie crescuta pentru pietrele pretioase si asta nu numai pentru ca erau la fel ca si in prezent un simbol de bunastare si putere ci si pentru calitatile pe care acestea le au, mai exact frumusete, putere, capacitate rezonatoare etc.

Pentru ca o piatra sa poata fi considerata pretioasa sau semipretioasa aceasta va trebui sa se poata diferentia de toate celelalte mineralele prin duritate, raritate si transparenta.

Si pietrele pretioase, dar si metalele nobile au originile legate, ca si celelalte minerale dint natura, de diverse procese geologice foarte complexe care au loc in scoarta terestra.

Mineralele considerate pretioase sunt deosebite de celelalte prin greutatea in general mare.

Greutatea pietrelor se masoara in general in carate iar un carat este egal cu aproximativ doua sute de miligrame de minera. Denumirea aceasta vine de la faptul ca in Evul Mediu si in Antichitate, in momentul in care erau cantarite pietrele pretioase erau utilizate semintele iar o samanta cantarea in jur de 197 de miligrame.

Pietrele pretioase sau pietrele semipretioase sunt destul de greu de zgariat insa daca sunt lvite cu putere pot sa se sparga destul de usor.

Prin duritate intelegem rezistenta pe care piatra o opune in momentul in care este zgariata de catre un obiect dur si ascutit. Nu trebuie sa facem confuzie intre tenacitate si duritate. Tenacitatea reprezinta rezistenta la apasarea cu suprafete plane sau rezistenta in cazul in care piatra este lovita.

A doua calitate foarte importanta a pietrelor, care are rolul de a impresiona pe oricine este si stralucirea, sclipirea sau luciul.  Insusirea aceasta face ca o piatra semipretioasa sa ie atat de dorita in special de femei.

Pentru ca in trecut, mai ales cei care se afla la putere puteau sa cumpere pietre pretioase, si acestea se asociau cu sangele regal. In trecutul indepartat pietrele erau montate pe sabii, pe tronuri, pe coroane si erau insemne ale puterii simbolizand protectie sau forta.

In momentul in care cumparam o bijuterie aceasta poate avea si o piatra semipretioasa sau pretioasa pe ea, sau poate avea chiar mai multe astfel de pietre. Nu toti ne pricepem la acest domeniu dar in cazul in care stim ce culoare trebuie sa aiba piatra ne vom da seama mult mai usor ce tip de piatra este.

Ametistul de exemplu este considerata cea mai frumoasa piatra dintre varietatile de cuart si este cunoscuta inca din vechime de catre egipteni, etrusci si romani. Denumirea sa vine de la cuvantul grecesc amethysos care se va traduce contra betiei si asta se intampla pentru ca asa cum se credea in perioada medievala persoanele care beau din pahare de ametist nu se puteau imbata. Era numita si piatra episcopala dar reprezenta in acelasi timp si un simbol al dragoste.

Culoarea ametistului este de un violet deschis putand ajunge pana la violet inchis sau purpuriu si fiind translucid si transparent si cu un luciu sticlos.  Rocile sunt metamorfice sau cele care provin din aluviuni.

0 Shares
You May Also Like